Nitko ne razumije

Iscjepkana zemlja nikom nije privlačna

Vijesti / BiH-EU | 07. 05. 2015. u 09:22 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska unija zabrinuta je zbog činjenice da znatni nedostaci u poslovnom okruženju i dalje negativno utječu na razvoj privatnog sektora i izravna strana ulaganja, navodi se u Rezoluciji Europskog parlamenta o izvješću o napretku Bosne i Hercegovine za 2014. godinu.

U izvješću se navodi kako je BiH postigla nedovoljan napredak na putu prema funkcionalnom tržišnom gospodarstvu te se naglašava važnost nošenja s pritiskom konkurencije i tržišnim silama. U tekstu rezolucije se navodi kako vlasti moraju riješiti problem slabe primjene vladavine prava, velikog neformalnog sektora i visoke razine korupcije, koji su kočnica u poslovnom okruženju.

Osjetan pad investicija

Naime, BiH, iako nagrađena odmrzavanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, nazaduje u mnogim reformama, pa je takav slučaj i s razinom stranih ulaganja.

Prema posljednjem izvještaju Agencije za promidžbu inozemnih ulaganja BiH, kojeg je prošle godine usvojilo Vijeće ministara strana ulaganja u 2013. godini iznosila su 418 milijuna KM, što predstavlja smanjenje od 21,7 posto u odnosu na 2012. godinu.

Te, 2013. godine, u BiH je najviše ulagala Srbija (62 milijuna KM), a slijede Velika Britanija (56 milijuna KM), Austrija (51 milijun KM), Švicarska (44 milijuna KM) i Njemačka (40 milijuna KM). Najviše se ulagalo u u sektoru proizvodnje (32 posto), te u bankarski sektor (22 posto).

Uz osjetan pad investicija, strani ulagači uporno ponavljaju kako BiH ima potencijala, ali da je on skriven u kompliciranom uređenju i pravilima, koje ni sama država nekada ne zna ispoštovati, uplićući se u naloženosti različitih razina.

Iz Vijeća stranih investitora u BiH kažu kako najveće prepreke stranim ulagačima predstavlja neefikasna administracija i veliki birokratski aparat.

Preklapanje nadležnosti

''Pored toga kao prepreku možemo istaknuti i dugo čekanje na ishodovanje raznih dozvola - počev od građevinskih, pa preko okolinskih, koncesije, itd. Prepreku također predstavljaju i različito tumačenje propisa od strane nadležnih tijela, te često preklapanje nadležnosti i sporost donošenja i provođenja sudskih odluka za gospodarske sporove'', kaže za Bljesak.info Bojana Škrobić Omerović izvršna direktorica Vijeća.

Premijer Federacije BiH, Fadil Novalić, koji i sam dolazi iz gospodarskog miljea, priznao je gostujući na državnoj televiziji kako postoje uvjeti za ulaganje, ali da je stanje u Federaciji BiH zbunjujuće za ulagače. Naveo je kako postoje tri uvjeta za privlačenje investicija, "mora biti konzistentno radno-pravno zakonodavstvo, mi ga nemamo".

''Znači, ne možemo se ni kredibilno pojaviti stranim investitorima, jer ne mogu razumjeti ovaj naš sistem poreza, ne mogu razumjeti prava, ne mogu razumjeti ništa. Drugi dio je ono što smatramo poslovnim okruženjem: registracija, dozvole...'', rekao je Novalić koji je i u svom ekspozeu naveo probleme s ulaganjima.

Tako je naveo kako je jedan od osnovnih problema konstantnog pada razine investicija, posebno stranih direktnih, leži u činjenici da imamo jako nepovoljno poslovno okruženje.

Problem politika

''Znamo da su strane direktne investicije jedan od primarnih nositelja ekonomskog razvoja jedne države, te stoga moramo učiniti sve što je u našoj mogućnosti, da naš poslovni ambijent učinimo što privlačnijim, kako za strane, tako i za domaće investitore. U ovom segmentu imamo više mjera, no ja ću se skoncentrirati na one ključne. Potrebno je reformirati poreznu upravu u Upravu za direktno oporezivanje u FBiH. Istovremeno, moramo ojačati i dodatno informatički uvezati sve županijske urede i ispostave u jedinstven sustav'', naveo je Novalić svoje planove preuzimajući Vladu Federacije.

Vijeće stranih investitora u BiH kaže kako nepostojanje jedinstvenog ekonomskog tržišta s jasnom pravnom regulativom i smjernicama za otvaranje i vođenje biznisa, vrlo često BiH stavljaju u nekonkurentan položaj spram ostatka regije i Europe.

''Nepostojanje državnih i javnih institucija za akreditaciju i certifikaciju proizvoda još jedna su prepreka, a na čemu bi trebala počivati gospodarstvo u BiH'', kaže Škrobić Omerović i ističe kako postoji još jedan problem, a to je politika.

''Kada je u pitanju politika, u BiH je to ključni problem i šalje vrlo lošu poruku k vani. Nepostojanje jedinstvene ekonomske strategije za ekonomski rast i razvoj, te državnih strategija za privlačenje investicija i podršku stranim ulagačima, jasno stavljaju do znanja da politika u BiH nije baš orijentirana k ekonomskim tokovima. Podijeljene nadležnosti, teritorijalno i ekonomski iscjepkana zemlja nikako nije privlačna investitorima. Još kada odjeknu vijesti o sporosti sastavljanja vlada i neefikasnost rada službenika iz administracije, dobijemo rezultat da nas u posljednjim svjetski rangiranim izvještajima svrstavaju među tri posljednje'', rekla je Škrobić Omerović.

Dakle, svi se slažu da je komplicirano uređenje i politika, koja na prvo mjesto stavlja stvari od kojih će samo politici biti bolje, glavna prepreka ulagačima.

Nitko ne razumije

Tako je na nedavno održanoj konferenciji UN-a o trgovini i razvoju (UNCTAD) u Sarajevu istaknuto kako oni koji ćele uložiti novac u BiH, samu BiH ne razumiju.

Naglasila je to i šefica projekta za analizu investicijskog i pravnog programa u UNCTAD-u Chantal Dupasquier.

''BiH ima veliki potencijal da bi privukla direktne strane ulagače, ali smatramo da je pravni i regulatorni okvir previše kompleksan da bi ga ulagači razumjeli. Zato je razina izravnog stranog ulaganja do sada bila relativno niska'', kazala je Dupasquier na spomenutoj konferenciji.

Direktorica Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) Jelica Grujić istaknula je potom kako u BiH treba postojati stabilno makroekonomsko okruženje s jasnim investicijskim politikama, koje se usmjeravaju prema stranim ulagačima.

''S obzirom na to da se veći broj institucija u BiH bavi privlačenjem investicija važno je da iz dokumenta vidimo preporuke na koji način da se bolje organiziramo i uvežemo kako da bolje koordiniramo sve te aktivnosti u procesu privlačenja stranih investicija'', kazala je Grujić.

Neće ići tako lako

No, lideri u zemlji kažu kako neće sve tako lako ići. Novalić kaže kako, ciljem što efikasnijeg aktiviranja resursa, u najkraćem mogućem roku treba donijeti funkcionalan Zakon o javno-privatnom partnerstvu u FBiH.

''Kroz određene zakonske odredbe, osigurat ćemo stimulanse strateškim investitorima, da bismo i na taj način privukle kako strani, tako i domaći kapital. Te reforme će dovesti do stabilizacije tržišta rada, povećanja stupnja konkurentnosti gospodarstva, privlačenja investicija, a samim tim do značajnijeg zamaha poslovnog ciklusa'', naveo je Novalić u planovima nakon preuzimanja entitetske vlade. No, naglasio je kako neće sve ići tako brzo.

''Moramo biti strpljivi'', rekao je Novalić.

No, strani ulagači smatraju kako će europski poticaj i promjena prioriteta u potrebnim reformama donijeti pozitivan pomak.

''Svakako da će nova inicijativa EU u BiH biti od koristi. Iskreno se nadamo, ali i očekujemo da ovu šansu naše vlade ozbiljno shvate i da krenu svim snagama, k putu reformi za otvaranje radnih mjesta, poboljšanje infrastrukture i borbe protiv korupcije i sive ekonomije. Građani su također ti koje trebamo i moramo educirati o neophodnosti ovih reformi kako bi mogli zahtijevati od svojih političkih lidera da iste budu prioritet u njihovom radu'', zaključila je Škrobić Omerović za Bljesak.info.

Kopirati
Drag cursor here to close