U travnju

EU će Zapadnom Balkanu poslati 650.000 besplatnog Pfizer cjepiva

U drugoj polovini tryvnja tekuće godine zemljama Zapadnog Balkana početi isporuka 650.000 cjepiva Pfizer, donacije Europske unije.
Vijesti / BiH-EU | 27. 03. 2021. u 15:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija razgovarao je danas telefonom sa predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen o aktualnoj epidemiološkoj situaciji izazvanoj pandemijom COVID-19.

Ovom prilikom, Tegeltija upoznao je predsjednicu Europske komisije o aktivnostima koje Vijeće ministara, uz poštivanje ustavnih nadležnosti i u suradnji sa vladama entiteta i Brčko Distrikta, preduzima u borbi protiv širenja virusa korona, te je informirao da je Bosni i Hercegovini, nakon dugog razdoblja čekanja, prije dva dana isporučen prvi kontingent cjepiva iz programa COVAX.

Tijekom telefonskog razgovora, predsjednica Europske komisije obavijestila je predsjedatelja Vijeća ministara da će u drugoj polovini tryvnja tekuće godine zemljama Zapadnog Balkana početi isporuka 650.000 cjepiva Pfizer, donacije Europske unije, te da će to cjepivo biti potpuno besplatno. Raspodjela kontingenta od 650.000 cjepiva bit će dogovoreno sa svakom od zemalja Zapadnog Balkana posebno.

Zajednički je ocijenjeno da je ubrzanje proizvodnje i jednake i fer globalne distribucije cjepiva, kao i veća solidarnost svih zemalja, ključna za stabilizaciju i oporavak, kao i za prevazilaženje problema izazvanih pandemijom virusa korona.

Tijekom telefonskog razgovora koji je obavljen na poziv predsjednice Europske komisije, sugovornici su razmijenili mišljenja i o drugim aktualnim temama u BiH i Europskoj uniji, a predsjedatelj Tegeltija je ovom prilikom izrazio zahvalnost predsjednici EK-a Von der Leyen na vijestima o donaciji cjepiva, kao i na podršci i inicijativama u koje je BiH uključena, a koje se odnose samo na zemlje članice, priopćeno je iz Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close