EU i Balkan

Bregu: Uskoro ćemo se suočiti s krizom, humanitarnom i sigurnosnom

Cilj konferencije u Parizu je podržati napore na olakšavanju suradnje i koordinacije na Balkanu i između Balkana i Europske unije, te potaći razmjenu dobrih praksi u pogledu pitanja unutarnje sigurnosti
Vijesti / BiH-EU | 06. 12. 2021. u 14:35 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Generalna tajnica Vijeća za regionalnu suradnju (RCC) Majlinda Bregu izjavila je na otvaranju šeste velike sigurnosne konferencije danas u Parizu da su sigurnosni izazovi Europske unije i zapadnog Balkana sve uže povezani uslijed niza novih globalnih prijetnji.

''Moramo se suočiti s tim da se nalazimo u samom središtu ovih izazova. Moguće je da ćemo se uskoro suočiti s krizom, kako humanitarnom, tako i sigurnosnom, a s obzirom da su nam sigurnosna pitanja zajednička, zajednički bi trebao biti i naš odgovor'', rekla je Bregu.

Dodala je da je, prema istraživanju SecuriMeter 2021. zapadnog Balkana, samo 37 posto građana regije zadovoljno sigurnosnom situacijom u svojoj ekonomiji, dok njih oko dvije trećine ili više vjeruje da je važno raditi na rješavanju i borbi protiv terorizma, nasilnog ekstremizma, migrantske krize, teškog, organiziranog i financijskog kriminala i kibernetičke sigurnosti.

''Naši zajednički napori se svode na koncept koji svaki građanin jasno razumije, a to je sigurnost. To znači osobna sigurnost i sigurnost imovine, ali i odsustvo straha i nesigurnosti. To znači otpornost na radikalizam i ekstremizam, učinkovitu sigurnost granica i razumno upravljanje migracijama, iskorjenjivanje organiziranog kriminala i pratećih aktivnosti. U regiji se pojavljuje novi izazov, a to su klimatske promjene, kojeg također trebamo biti svjesni'', istaknuka je Bregu.

Cilj konferencije je podržati napore na olakšavanju suradnje i koordinacije na Balkanu i između Balkana i Europske unije, te potaći razmjenu dobrih praksi u pogledu pitanja unutarnje sigurnosti među institucijama za provođenje zakona zapadnog Balkana, Francuske i drugih relevantnih europskih aktera.

Zaključcima konferencije, koji će biti dostupni na internet stranici Vijeća za regionalnu suradnju nakon njihovog potvrđivanja, trebaju biti predložene daljnje aktivnosti i saradnja s ciljem unaprjeđenja regionalne suradnje u oblasti sigurnosti, priopćeno je iz RCC-a.

Kopirati
Drag cursor here to close