BLJESAK PODCAST | SPORT CENTAR # 50

VIDEO I SPORT CENTAR PODCAST: Nikola Prce: Sad vidim koliko je teško biti trener

"Kod Markovića je bila posebna atmosfera. Ja neću reći da je Marković bio najbolji trener, najbolji taktičar, ali jednostavno on je bio najbolji za napraviti atmosferu, držati taj neki naboj", kaže Nikola Prce.
Sport / Rukomet | 12. 01. 2024. u 19:26 Bljesak.info
Nikola Prce u Podcastu Sport Centar

Tekst članka se nastavlja ispod banera

S reprezentacijom je prošao sve. Prihvatio je poziv 2006. godine, obukao dres u vrijeme dok je izbornik bio Vojislav Rađa. Devet godina kasnije je zaigrao na Svjetskom prvenstvu. Dvije utakmice baraža protiv Islanda su bile posebna priča.

Nakon Katara, reprezentacija BiH se plasirala dva puta zaredom na Europsko prvenstvo. Uspjela je i treći put, ali bez Nikole koji se odlučio povući.

Trenutačno je na Kosovu, već je trebao biti trener Bese, ali još uvijek igra ili bolje rečeno obavlja ulogu trenera - igrača. Naravno da smo se u razgovoru dotakli reprezentacije. S obzirom na to da je Nikola promijenio solidan broj izbornika. Rađa, Demirović, Marković, Šuman, Obrvan.

"Kod Markovića je bila posebna atmosfera. Ja neću reći da je Marković bio najbolji trener, najbolji taktičar, ali jednostavno on je bio najbolji za napraviti atmosferu, držati taj neki naboj. S Markovićem smo napravili taj veliki rezultat, eliminirali smo Island, mi u tom trenutku nismo bili ni svjesni što smo napravili, izbacili smo jednu reprezentaciju koja je bila među najboljima u tom trenutku. Stvarno ta atmosfera, to je bilo nešto posebno tada" reći će Nikola vraćajući film nekoliko godina unazad.

Nikola je počeo igrati rukomet u Čapljini, ali je vrlo brzo s nekih 16 godina završio u Zagrebu. Trenirao je s prvom, igrao za B ekipu. Međutim, jednostavno se nije uspio skrasiti. Malo Zagreb, malo Slovenija, pa povratak u Izviđač. S kojim će doći u polufinale Kupa Kupova. Ipak uspon u njegov karijeri je počeo odlaskom u Austriju, Bregenz, gdje ga je dočekao provjereni trener Dagur Sigurdsson.

"Ja tada nisam ni znao tko je Dagur Sigurdsson, ali on je imao posebne treninge za mene i još dvojcu igrača. Kod njega sam nekih mjesec, mjesec i pol dana ostajao nakon treninga, dodatno radio, šut, finte, male, srednje, velike medicinke. Stvarno mogu reći da mi je tu bilo dobro", kaže Prce.

Prce je nakon Austrije, otišao u Španjolsku. Prva stanica je bio Vigo, Octavio Pilotes Posada, Ademar León, pa Puerto Sagunto odnosno Ciudad de Logroño.

"Bilo je dobro na početku, ali su se već tada počeli pojavljivati problemi s financijama. I mi smo u drugoj godini u Vigu ono imali problema. Nikad lošije, mislim da se na kraju klub i raspao. Međutim, bilo je to jedno vrijeme u kojem je stvarno bilo dobrih ekipa, svaka je imala tri - četiri igrača s ovih prostora. Španjolska liga je po meni bila i ostala najbolja. Njemačka liga jeste najbolja, ali te ta liga troši, nemam previše vremena na odmor, dok si u Španjolskoj mogao imati i po dva mjeseca odmora ljeti. Opet u Leonu mi je nekako bilo najteže s trenerom Riberom. Ja sam došao iz Viga gdje mi je bilo dobro, ovdje je Ribera tražio da igram obranu. Gdje ću igrati obranu, ja sam uvijek igrao napad, ali je trener tražio da igram obranu, vučem polukontru, govorio mi je da ću dobiti neku minutažu u napadu. U tom trenutku, to mi je bilo ono, ne. Ja to neću. Ja sebe nikada ne bih doveo u klub da igram obranu, jednostavno je tako. Došla je ozljeda, jednostavno ništa nije išlo. Da sam znao da će od mene tražiti da igram samo obranu u razgovorima prije dolaska, vjerojatno tamo ne bih nikada otišao", kaže Nikola.

O tome kako mu danas izgleda reprezentacija BiH, nastupima na velikim takmičenjima, sukobu kojeg je imao s izbornikom Demirovićem, planovima za dalje, trenerskoj karijeri, Nikola Prce je govorio u još jednom izdanju PODCASTA SPORT CENTAR portala Bljesak.Info.

Kopirati
Drag cursor here to close