Rezime

Tricolori u suzama, Ljubo sredio svoje

Pregled nedjeljnih zbivanja na EHF EURO 2020.
Sport / Rukomet | 13. 01. 2020. u 08:05 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kako smo i najavljivali, negdje su se kako se ono kaže, kola morala slomiti. Francuzi su prvi stradali. Norveška u ovom trenutku definitivno nije bila protivnik na kojem su mogli izvaditi. Šesterostruki svjetski i trostruki europski prvaci neće vidjeti drugi krug. Protiv Norvežana je Mem šutirao 0/4, Karabatić 3/7, Prandi 1/6, pa u takvoj situaciji osam golova Fabregasa nije previše pomoglo, pa niti jedanaest obrana Gerarda koji je branio cijelu utakmicu. Zato su na drugoj strani fenomenalni bili Sagosen s 10 golova, Bergerud s velikih 16 obrana.

''Problemi s prilagođavanjem, kolektivni nesporazumi, pojedinačne pogreške skupo su nas koštale, greške s kojima se ne mogu pobijediti svjetski viceprvaci. Nakon poraza od Portugalaca, došli smo pred zid, znali smo da će biti teško protiv Norvežana. Ali smo vjerovali, borili se, nismo gubili samopouzdanje i pored grešaka koje smo pravili i na kraju u neizvjesnoj utakmici nismo uspjeli'', pričao je nakon utakmice Nikola Karabatić.

Krajem prvog i početkom drugog dijela Grahovac se razbranio, BiH stiže na 14:12, ali onda šest minuta ostaje bez gola. Dvije tehničke pogreške, promašeni šut s krila Ovčine i Portugalci se vraćaju u igru. Portela je ušao u veliku seriju koju je na kraju zaključio s deset postignutih golova, dok je Quintana imao trinaest obrana. Opet su BiH rukometaši imali deset izgubljenih lopti, iz kontra napada su zabili tek jedan gol, da devet metara su promašili deset lopti.

''Bili smo u egalu, prestigli ih, poveli s dva razlike i samo stali. Nemam objašnjenja. Morat ćemo pogledati utakmicu pa vidjeti. Golman njihov nam je dosta toga obranio, imali smo i svojih grešaka, ali šteta jer smo mogli da ostvarimo prvu pobjedu. Mislim da su nas i malo podcijenili jer su danas bili stvarno zreli za pobijediti'', istaknuo je nakon dvoboja iskusni Prce.

Pomalo neočekivano, u skupini B, nakon dva kola Austrija ima četiri boda. Nakon Češke uspjeli su domaćini srediti Ukrajince 34:30. Opet je Bilyk bio najbolji u redovima domaće selekcije s devet golova. Sjeverni Makedonci su imali dva gola prednosti na poluvremenu, ali jako loše krenuli u nastavak susreta pa su Česi za sedam minuta iz -2 došli na +3. Međutim, u svom stilu Sjeverni Makedonci se nisu predavali, na četiri minute prije kraja utakmica je bila u egalu. Zdrahala je jednom Česima osigurao dva gola prednosti na 1:20 do kraja, Vanco je potvrdio pobjedu. Kiril Lazarov je bio u svom elementu, zabio je 11 golova, ali to nije pomoglo ovaj put njegovoj selekciji.

''Mislim da smo izgubili meč na početku drugog dijela igre, kada je protivnik napravio seriju 6-1 i potpuno promijenio stvari na terenu'', priznao je Danilo Brestovac izbornik Sjeverne Makedonije. U ovoj skupini je sve otvoreno jer imamo dvije selekcije s dva boda (Češku i Sjevernu Makedoniju), pa će u posljednjem kolu biti jako zanimljivo kada se sastaju Austrija - Sjeverna Makedonija i Češka - Ukrajina.

Ljubu Vranješa smo kratko spomenuli u najavi prvenstva pišući o sjajnim Bengan boysima. Vranješ je sa Švedskom bio tri puta prvak Europe, jednom svjetski, a sada je došao kući kao izbornik Slovenije. Sjajno je pripremio svoju momčad, limitirao Šveđane na svega 19 postignutih golova, usporio njihove napade dok je recimo jedan du Rietz šutirao 3/11. Zanimljivo, u završnici utakmice, posljednjih deset minuta  vidjelo smo četiri gola. Šveđani nisu uspjeli realizirati tri napada na -1, pa ih je kaznio Dolenc svojim sedmim golom dvadeset sekundi prije kraja za konačnih 19:21. Klemen Ferlin je opet bio dobar sa svojih 11 obrana.

''Prije utakmice smo rekli idemo na teren pružiti svoj maksimum, idemo učiniti sve da pobijedimo. Uz malo sreće smo uspjeli. Iza nas je najteža utakmica prvog kruga, igrali smo protiv sjajne Švedske u punoj dvorani'', rekao je Ferlin.

U utakmici koja će kako sada stvari stoje biti obračun za treće mjesto u ovoj skupini, Švicarska je razbila Poljsku 31:24. Prvo ime susreta bez dvojbe je bio strijelac 15 pogodaka Andre Schmid. Stopostotan s linije sedam metara i van igre tek nešto više od pet minuta, od čega dvije prisilno, usmjerio je svoju Švicarsku prema pobjedi. Nikola Portner, sin nekadašnjeg reprezentativca Jugoslavije, Zlatka je na golu skinuo deset lopti.

Kopirati
Drag cursor here to close