BLJESAK PODCAST | SPORT CENTAR # 21

SPORT CENTAR PODCAST: Toni Čolina. Mi bez omladinske lige, bez sustava napravimo igrača za Ligu prvaka. To je nevjerojatno.

U 21. po redu izdanja Podcasta Sport Centar portala Bljesak.info, ugostili smo Tonija Čolinu, trenera rukometaša Izviđača
Sport / Rukomet | 07. 10. 2022. u 20:19 Feđa IBRULJ | Bljesak.info
TONI ČOLINA | SPORT CENTAR

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Toni Čolina je profesor kineziologije, ali nikada nije ni pomišljao da ostavi ili zamijeni rukomet s nečim drugim, recimo školom. Rukomet je uvijek bio na prvom mjestu. Rukomet kojeg Toni živi 24 sata.

U trenerskim vodama je već određeno vrijeme, posljednjih nekoliko sezona tu su osvojeni trofeji, osvojeni sa Izviđačem, naslov prvaka, Kup, uz vrijeme provedeno na klupi prvo juniorske pa onda i seniorske reprezentacije BiH.

Prvu momčad Izviđača je preuzeo u siječnju 2000. godine. Nekih 16. mjeseci kasnije je naslov prvaka došao u Ljubuški. O tome kako je i zbog čega zavolio rukomet, Toni kaže:

''Moj otac je igrao rukomet, pratio sam sve što se dešavalo, znao sam sve igrače. Imao sam tu sreću da se rukometno oblikujem u godinama kada je Izviđač bio najbolji. Pamtim kako se dvorana gradila to je za nas tada u tom trenutku bilo nešto strašno. Sjećam se, Izviđač je igrao prvu utakmicu u Europi, protivnik je bio tada strašno jaki Lovćen. Nije bio interneta kao danas, ja sam se nekako nadao da će Izviđač ostvariti dobar rezultat, ali kada sam saznao da smo poraženi 41:17, skoro sam počeo plakati. Čekao sam oca da se vrati, da mi ispriča što se dogodilo, ali ono čekaš jedan sat ujutro, dva, na kraju sam ostavio poruku na stolu u kojoj je pisalo " Kada dođe moje vrijeme ovako neće biti ovakav rezultat. I stvarno dogodilo se tako da je moja prva utakmica na klupi Izviđača bila baš protiv Lovćena, doduše prijateljska. Nisam zamišljao da ću ja biti netko u rukometu, ali sam znao da će rukomet biti dio mog života", kaže Toni. 

Iako na prvi pogled izgleda da se u trenerskoj karijeri Tonija Čoline dogodilo puno toga, sam Toni će ipak reći kako je put ipak bio puno duži. Počeo je tamo 2011. godine kada je počinje raditi u omladinskom pogonu.

Onda dolaze četiri godine u kojima je rukomet bio sve za Tonija, koji po šest, sedam sati provodi u dvorani. Ono što se dogodilo posljedje tri, četiri sezone ustvari samo je posljedica tog silnog rada i žrtvovanja.

"Kad sam krenuo u ovo gdje sam danas, mislim da sam bio impulsivniji, emotovniji jer jedina stvar koja mene može pomjeriti s mjesta, izbaciti iz takta jeste rukomet. Mislim da sva ta nervoza koja se pojavi se reflektira na momčad, zato se trudim biti cool. Sada galamiti na igrače, možda bi nekada trebalo više, ali onda možete dobiti kontra efekt, oni će izgubiti fokus na stvari koje su važne u tom trenutku", kaže Čolina koji je posebno ponosan na juniorsku selekciju koju je vodio na Europskom prvenstvu B divizije 2021. godine.

"To su sjajni momci, čak i oni koji su putovali su pokazali jedan sjajan karakter, mi smo bili treća selekcija u posljednjih 11 godina koja se pojavila na europskoj sceni. Strašno sam ponosan na te momke i sigurno da ćemo te momke iz generacije 2002/03 gledati u pravom svijetlu na domaćoj ali i međunarodnoj sceni“ dodaje Toni. 

U 21. po redu izdanja Podcasta Sport Centar portala Bljesak.info, ugostili smo Tonija Čolinu, trenera rukometaša Izviđača, čovjeka koji je u proteklom periodu, u kratkom intervalu vodio juniorsku, ali i seniorsku reprezentaciju BiH. 

Sa Tonijem Čolinom smo razgovarali o rukometu u BiH danas, sutra, perspektivi klubova, Tonijevoj trenerskoj.

Kopirati
Drag cursor here to close