BLJESAK PODCAST | SPORT CENTAR # 13

SPORT CENTAR PODCAST: Elma i Elvedin Škaljić: Bodybuilding nije samo dizanje tegova

Elma i Elvedin su dobrim dijelom svoji život posvetili ovom sportu što je osim rezultata i uspjeha rezultiralo i organizacijom velikih takmičenja u samom Mostaru odnosno BiH.
Sport / Ostali sportovi | 17. 06. 2022. u 10:18 Bljesak.info
SPORT CENTAR EP.13 // Elvedin i Elma Škaljić

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na posljednjem velikom takmičenju u body buildingu i fitnessu koje je održano početkom mjeseca u Kopru, u Sloveniji
bosanskohercegovački tim je ostvario sjajne rezultate. Između ostalog Elma Škaljić članica Bodybuilding kluba "Mo klub"
postala je viceprvak svijeta u diciplini fitness, čime je nastavljena serija uspjeha koje je ova sportašica ostvarila u svojoj karijeri na velikim takmičenjima.

Karijeri koja traje od 2012. godine, kada je prvi put nastupila na državnom takmičenju amatera. Prekretnicu je predstavljao nastup 2016. godine, kada je osvojila treće mjesto kao amater na svjetskom takmičenju. Elma će nakon toga dohvatiti profi karte u asocijacijama WFF odnosno IBFF čiji je trenutačno predsjednik za BiH.

Za Elmine rezultate zaslužan je Elvedin Škaljić, predsjednik bodybuilding Federacije za BiH NABBA i fitness svjetske federacije WFF, jedan od pionira bodybuildinga kao sporta na ovim prostorima.

Elma i Elvedin su dobrim dijelom svoji život posvetili ovom sportu što je osim rezultata i uspjeha rezultiralo i organizacijom velikih takmičenja u samom Mostaru odnosno BiH. Tako smo imali europska, balkanska prvenstva u Mostaru, dok su neka i u planu.

"Ja sam počela više onako rekreativno, a onda je nekako Elvedin predložio da oprobam, da krenem nastupati na takmičenjima. Tako je priča krenula 2012. godine kada sam prvi put osvojila medalju na državnom prvenstvu i onda idete dalje, stepenicu po stepenicu. Viši rang, bolja forma, bolji rezultati. Bodybuilding nije samo dizanje tegova onako kako to ljudi misle. Tu je jednostavno neophodan kvalitetan trener, što je u mom slučaju, moj suprug. I tu nemam nikakvog popusta, ono danas ćemo manje trenirati, ili nešto slično" reći će Elma.

Glavni cilj bodybuildinga je maksimalno razviti estetsku kvalitetu cijelog tijela u što se ubraja: veličina i oblik mišića; pravilne tjelesne proporcije i simetrija; izražajnost mišića, detalji i vaskularnost / žilavost; a sve to uz odgovarajuću količinu mišićne mase i minimalni udio masnog tkiva / definiciju.

Sve ove kvalitete tijela razvijaju se primjerenim treningom sa otporom i provođenjem striktne dijete. Da bi se to ostvarilo potreban je višegodišnji rad, znanje, odricanje, disciplinirana prehrana i treninzi, odnosno potrebno je "sportski živjeti", dakle jednako kao i u svakom sportu.

"Jako je bitno kako će te predstaviti na bini, kada se pojavite. Tu je naravno poziranje, kako će te to uraditi, hoće li to biti na način kako ste vi planirali, uvijek se može nešto dogoditi što će vam pokvariti planove, pokvariti rezultat. Dovoljno je recimo da kreme koju koristite da bi mišić bio istaknutiji, ne budu prave ili ne budu dobre i sve se mijenja" naglašava između ostalog Elma u Podcastu Sport Centar portala Bljesak.info.

Sa Elmom i Elvedinom smo razgovarali o buildingu, fitnessu, treninzima, odnosu na treninzima, načinu predstavljanja jednog takmičara na bini, planovima i nekim velikim takmičenjima koje bi se mogli dogoditi u Mostaru.

Kopirati
Drag cursor here to close