Prandijev pogodak neregularan?

Šveđani podnijeli žalbu EHF-u: Je li na pomolu povijesni presedan?

Spektakularni pogodak Elohima Prandija protiv Švedske polako postaje jedan od najspornijih pogodaka u povijesti rukometa...
Sport / Rukomet | 26. 01. 2024. u 23:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čudesan, spektakularan, nevjerojatan, ali čini se i neregularan bio je pogodak Elohima Prandija u posljednjoj akciji regularnog dijela polufinalne utakmice Europskog rukometnog prvenstva između Švedske i Francuske.

Pogodak je to koji je Francuze odveo u produžetke, a nakon toga i u finale prvenstva, dok se šokirani Šveđani još uvijek nisu oporavili od onoga što su uspjeli prokockati u tom susretu.

No, još gore su se vjerojatno osjećali kad su pogledali snimku Prandijevog gola, odnosno ono što se dogodilo. I nevjerojatna je nevjerica među svim ljubiteljima rukometa što isti nije pogledan putem VAR-a. A tamo su se na ovom prvenstvu gledale svakakve niti blizu ovako bitne situacije.

Slijedom toga, Šveđani su podnijeli službenu žalbu EHF-u te traže poništavanje pogotka, koji bi njih poslao u nedjeljno finale, a Francuze u utakmicu za treće mjesto.

Hoće li se dogoditi povijesni presedan odnosno hoće li žalba biti prihvaćena? To je nešto teško za očekivati, ali mnogi smatraju kako bi odluka EHF-a o uvažavanju žalbe bila povijesna te da bi na rukomet bacila jedno svjetlo nade za budućnost, piše Gol.hr

Što kažu pravila?

Detaljni pregled snimke pogotka, koji nije odrađen u trenucima nakon što je postignut, sve je više ljudi uvjerio kako je riječ o neregularnom pogotku.

Glavni faktor svega je pokret desne noge prije udarca Prandija. Naime, on se dogodio nakon što je sudac dao znak za udarac. Budući da je Prandi digao tim putem desnu nogu s poda, prema pravilima on više ne smije pomaknuti lijevu.

No, on se nakon toga učvrstio na desnoj nozi i bacio u stranu te na vrijeme ispustio loptu, koja je završila u golu. No, problem je trenutak kad je sudac dao znak.

Da je sudac dao znak samo trenutak kasnije, odnosno nakon što je Prandi pomaknuo desnu nogu, on bi još uvijek mogao birati koja mu je stajaća.

Budući da je pomaknuo desnu nogu nakon sudačkog zvižduka, time je odabrao lijevu nogu kao stajaću te ju više prema pravilima nije smio podići s poda.

Suci ipak nisu vidjeli nikakav problem. Pogodak je priznat, a Šveđani su u produžecima totalno potonuli.

Kopirati
Drag cursor here to close