Nakon druge pobjede protiv Kosova

Smajlagić: Moramo biti svjesni rejtinga

"Ova okupljanja, pripreme od jedan dan, možemo razmijeniti taktičke ideje i to je sve. Mi moramo biti svjesni rejtinga, gdje smo i što smo. Naš rejting je takav da zahtjeva rad, da ne zavaramo jedni druge u toj priči", rekao je Smajlagić.
Sport / Rukomet | 12. 03. 2023. u 23:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rukometna reprezentacija BiH je uspjela u kratkom razdoblju, dva puta savladati selekciju Kosova, ali je plasman na Europsko prvenstvo i dalje po upitnikom. Za nešto više, bilo kakvu nadu da se može dohvatiti jedno od četiri treća mjesta, BiH će morati ponuditi nešto više, morat će se savladati jednog od dva naredna protivnika, Sloveniju ili Crnu Goru.

U ovom trenutku četiri najbolje selekcije su Nizozemska, Farski Otoci, Italija i Gruzija. BiH je u prvom dijelu susreta u Mejdanu vodila od samog početka, ali najveća prednost je bila tri gola razlike. Upravo je na poluvremenu bilo +3 za BiH, 10:7. Fenomenalan učinak u prvih 30 minuta imao je golman Admir Ahmetašević s 13 intervencija. U nastavku duela sličan razvoj situacije, na terenu. BiH pokušava pobjeći na nešto veću razliku, ali se Kosovo uporno vraća.
Utakmica je odlučena u posljednjih pet - šest minuta kada je BiH uspjela serijom 4:0 doći do pobjede 25:18.

Najbolji u pobjedničkom sastavu bio je golman Ahmetašević s 22 obrane, Burić je postigao sedam, a Panić i Herceg po četiri gola. U reprezentaciji Kosova najefikasniji su bili Dedaj s pet, Tahirukaj je postigao četiri, a Egzon Gjuka tri. U završnici kvalifikacija, BiH će ugostiti narednog mjeseca Sloveniju, koja je već osigurala plasman na završni turnir nakon čega će gostovati selekciji Crne Gore.

"Znao sam da će biti teška i tvrda utakmica. Borba je bila u taktičkom i igračkom smislu. Odlučuju nijanse, a one su bile večeras na našoj strani. Očekujem da igrači svakim danom budu bolji. Mi moramo graditi ambicije i rezultat na osnovu svog rada. Da bi igrali sa Slovenijom i Crnom Gorom moramo imati pripremu za to. Njima ne treba puno vremena za uigravanje kao nama ili Kosovu. Važno je kako će igrači u klubovima napredovati, a reprezentativci o tome moraju voditi računa. Ova okupljanja, pripreme od jedan dan, možemo razmijeniti taktičke ideje i to je sve. Mi moramo biti svjesni rejtinga, gdje smo i što smo. Naš rejting je takav da zahtjeva rad, da ne zavaramo jedni druge u toj priči", rekao je Smajlagić.

Kopirati
Drag cursor here to close