EHF EURO 2026 kvalifikacije

Poznate jakosne skupine za EHF EURO 2026: Hrvatska u elitnom društvu

Hrvatska i Slovenija se nalaze u prvoj jakosnoj skupini, Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija u drugoj, dok je u BiH završila u trećoj jakosnoj skupini.
Sport / Rukomet | 12. 03. 2024. u 16:48 Robert Rezo

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poznate su i jakosne skupine kvalifikacija za rukometno Europsko prvenstvo koje će se održati 2026. godine gdje će domaćini biti Danska, Norveška i Švedska.

Ždrijeb će se održati 21. ožujka 2024. godine s početkom od 16:30 sati u Kopenhagenu. Hrvatska je unatoč slabim rezultatima posljednjih godina i dalje ostala u elitnom društvu pa će se tako izabranici Dagura Sigurdssona naći u prvoj jakosnoj skupini.

Uz Hrvatsku, u prvoj se jakosnoj skupini nalaze Njemačka, Španjolska, Mađarska, Slovenija, Island, Nizozemska i Portugal. To znači da se naši rukometaši neće moći susresti s ovim selekcijama u borbi za mjesto na EURU.

S obzirom na to da su se domaćini Danska, Norveška i Švedska zbog svog statusa organiziranja natjecanja već izravno plasirali na europsko natjecanje, kao i aktualni europski prvak Francuska, otvara se lakši put za ostale reprezentacije. Bosna i Hercegovina nalazi se u trećoj jakosnoj skupini.

Kvalifikacije će se igrati u tri faze. Prva počinje 6./7. studenog, odnosno 9./10. istog mjeseca ove godine. Druga je na rasporedu sredinom ožujka sljedeće godine(12./13., odnosno 15./16.), a posljednja će se igrati u svibnju 2025. godine(7./8. odnosno 11. svibnja).

Ovako izgledaju sve jakosne skupine:

1. Jakosna skupina: Njemačka, Španjolska, Mađarska, Hrvatska, Island, Slovenija, Portugal, Nizozemska

2. Jakosna skupina: Austrija, Crna Gora, Srbija, Poljska, Češka, Sjeverna Makedonija, Farski Otoci i Grčka

3. Jakosna skupina: Bosna i Hercegovina, Slovačka, Belgija, Švicarska, Rumunja, Litva, Ukrajina i Italija

4. Jakosna skupina: Finska, Izrael, Estonija, Gruzija, Turska, Luksemburg, Kosovo, Latvija

Kopirati
Drag cursor here to close