Još nije kraj

Hrvatska pobijedila Bahrein i čeka egipatsko čudo

Za četvrtfinale SP-a Hrvatska se mora nadati egipatskom čudu.
Sport / Rukomet | 23. 01. 2023. u 19:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Foto: Anze Malovrh / kolektif

 

U susretu posljednjeg kola skupine IV, drugog kruga svjetskog rukometnog prvenstva hrvatska reprezentacija je u Malmo pobijedila Bahrein sa 43-32 (17-16), no teško je vjerovati da će to biti dovoljno za plasman u četvrtfinale.

Hrvatska je očekivano ostvarila pobjedu, ali nažalost s nedovoljnom razlikom, pa su naši izgledi za plasman u četvrtfinale sada svedeni na teoriju. Naime, u posljednjem susretu bi Egipat morao pobijediti dvostruke uzastopne svjetske prvake Dance sa čak 11 golova razlike.

Važno je naglasiti da pobjeda Hrvatskoj osigurava deveto mjesto koje vrlo vjerojatno vodi u kvalifikacije za Olimpijske igre. Međutim, za konačnu potvrdu ulaska u kvalifikacije za OI u Parizu 2024. trebat će pričekati iduće Europsko prvenstvo i iduće Afričko prvenstvo.

Uoči zadnjeg kola Hrvatska je bila treća u skupini s dva boda manje i 22 gola slabijom razlikom pogodaka od drugoplasirane Danske, dok je vodeći Egipat imao nedostižna tri boda više. Računica je bila jasna. Hrvatskoj je trebala pobjeda od 22 razlike protiv Bahreina, te bilo kakva pobjeda Egipta protiv Danske kako bi izborila četvrtfinale.

S Bahreinom smo igrali i na prošlom svjetskom prvenstvu u Egiptu. I dobili ih u drugom krugu 28-18. U Njemačkoj/Danskoj 2019. godine bili su naši rukometaši još uvjerljiviji. Tada su slavili 32-20. Ovoga puta 43-32.

Priželjkivao se "hrvatski uragan", nažalost otvaranje utakmice bilo je razočaravajuće. Hrvatska je tek u sedmoj minuti prvi put povela (5-4), a u 20. minuti prvi put došla do dva pogotka prednosti (13-11). Napad je još i funkcionirao, međutim nevjerojatno je s kojom su lakoćom naši suparnici probijali hrvatsku obranu. Slabih prvih pola sata završilo je sa 17-16. Da nije bilo raspoloženog Dominika Kumanovića pitanje je bi li Hrvatska uopće vodila u prvom poluvremenu.

U drugom dijelu smo zaigrali daleko bolje, no bilo je kasno. Na otvaranju drugog poluvremena Hrvatska je povela sa +3 (19-16), u 39. minuti stigli smo i do tada najvećih +4 (23-19). U minutama koje su uslijedile prednost "kauboja" je narasla na osam razlike (28-20). Deset minuta prije kraja odabranici izbornika Hrvoja Horvata poveli su devet razlike (33-24), u 52. minuti smo poveli 35-25, a na koncu je završilo 43-32.

Hrvatsku su do pobjede predvodili Ivan Martinović i Filip Glavaš sa po 11 golova. Luka Cindrić je zabio osam, a Marin Jelinić sedam golova.

S druge strane Qasim Qambar je zabio sedam golova, dok su Husain Alsayyad i Mohamed Mohamed zabili po šest golova.

U prvom današnjem susretu iz naše skupine rukometaši SAD-a su pobijedili Belgiju sa 24-22. Amerikance su do pobjede predvodili Alexandre Chan Blanco, Aboubakar Fofana, Ian Hueter i Samuel Hoddersen sa po četiri gola, dok je hrvatski rukometaš Domagoj Sršen zabio jedan gol. Kod Belgijanaca najefikasniji su bili Simon Ooms i Raphael Kotters sa po četiri gola.

U posljednjem večrašnjem susretu sastaju se Egipat i Danska.

Egipat vodi na ljestvici s osam bodova, Danska i Hrvatska imaju po sedam bodova, Bahrein je ostao na četiri boda, SAD ima dva, a Belgija je na nuli.

Prve dvije reprezentacije izborit će nastup u četvrtfinalu.

Kopirati
Drag cursor here to close