Izboren Pariz

Hrvatska je bila odlična, ali može i bolje

Dvoboj dva Islanđanina na klupama Njemačke i Hrvatske pripao je onom mlađem. Ključ su bile obrambene taktike.
Sport / Rukomet | 17. 03. 2024. u 11:08 Robert Rezo

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Još jedan put smo Nijemcima očitali rukometnu lekciju. Dva puta u manje od dva mjeseca, a oba puta na njihovom parketu. Hrvatska će ponovno biti sudionik na Olimpijskim igrama, nakon što smo propustili Tokio 2020. godine. Bit će nam ovo šesti nastup, a tri puta smo osvajali medalje. Dva puta zlato oko vrata te bronca iz Londona 2012. godine.

Da zaslužujemo biti tamo gdje smo se plasirali istaknuo je i izbornik Sigurdsson:

"Možemo biti bolji od ovog, ne zaboravite da smo ovdje imali praktično dva finala u tri dana. Nije moglo biti baš prekrasno, ali jako sam sretan zbog igrača i stožera. Hrvatska je na Olimpijskim igrama, gdje i zaslužuje biti.“

Ono što smo jučer imali priliku vidjeti, a gledajući unazad i nastup protiv Austrije, može nas veseliti. Izgleda kako je Sigurdsson "položio", stvari ali unatoč odličnim igrama postoji dosta toga što se može izmijeniti i popraviti. Međutim, Dagur je nekim taktičkim korekcijama protiv Njemačke pokazao kakav je genijalan trenerski um.

Nadmudrio je svog sunarodnjaka Alfreð Gíslasona. Dvoboj dva Islanđanina na klupama Njemačke i Hrvatske pripao je onom mlađem. Ključ su bile obrambene taktike koje je naš izbornik spremio za Hannover.

Jedna promjena u odnosu na Austriju kao i nova obrambena postavka

Sigurdsson je napravio jednu izmjenu za razliku od susreta protiv Austrije. Umjesto Karačića u prvi sastav je upao Zvonimir Srna. Ponajviše je to bilo zbog obrane koju je pripremio izbornik kao odgovor Nijemcima s posebnim naglaskom na to da „ugasimo“ Jurija Knorra čim prije moguće. I uspjeli smo.

Krenuli smo u obrambenoj postavci 5-1 sa Srnom kao prednjim koji je ometao organizaciju napada, a i uvijek disao za vratom Knorru koji je odigrao jednu od svojih najlošijih utakmica u dresu reprezentacije.

Savršen početak

Nije moglo bolje početi. Sjajnom obrambenom igrom i efikasnim napadom nakon 10 minuta igre imali smo prednost 5:2. Uspjeli smo na samo dva pogotka ostaviti moćne Nijemce koji su, unatoč našim sjajnim navijačima, ipak imali brojniju publiku u ZAG Areni.

Pametno smo se postavljali ponajprije u tom defenzivnom dijelu. Prilikom pokušaja Njemačke da igra brzi centar nakon primljenih pogodaka, u tranziciji smo uvijek kretali sa 6-0 obranom do prvog manjeg prekršaja. Tek tada bi Srna izašao ispred te smo tim potezom anulirali svaki brzi pogodak u našoj mreži.

Također smo u obrani zamijenili pozicije Šoštariću i Martinoviću. Marta je bio na poziciji "jedinice", onog krajnjeg na desnom krilu, dok je na „dvojci“, nešto više unutra bio Šoštarić koji iznimno pametno čita igru i usput daje Martinoviću odmora da "rešeta" u napadu.

Kuzmanović je postao noćna mora Nijemaca

Još jednom se naš mladi vratar iskazao protiv domaćina ovog turnira. Na ovogodišnjem EURU je protiv ove selekcije skupio 22 obrane s monstruoznih 48 % obrana.

Jučer je nakon 20 minuta imao čak 55 % efikasnosti, skupio je šest obrana od jedanaest upućenih udaraca prema golu. Bilo je vidljivo kod nekih igrača da i dalje postoji strahopoštovanje prema našem vrataru jer su Nijemci prvi sedmerac promašili, a i nisu se lako usuđivali šutirati s bilo koje pozicije. Zahvaljujući Kuzmi držali smo veliku prednost cijelo prvo poluvrijeme.

No unatoč svemu, izbornik ga nije želio dizati u visine nakon utakmice, kao ni Mandića. Vjerojatno za njihovo dobro:

"Igramo protiv najboljih, a vidite kako reagiraju. Oni su veliki talent, a sad moraju napraviti idući korak i dobiti konstantu", zaključio je Sigurdsson.

Smanjenje tehničke greške i povratak kapetana

Prvih 10 minuta nismo imali niti jednu tehničku pogrešku, lopta je savršeno išla od jednog do drugog igrača. Tek je Cindrić baš u desetoj minuti spustio jednu lošiju loptu prema Načinoviću kada smo upisali svoju prvu grešku. No, bez obzira na to, Cindrić je danas bio izniman. Jedan od glavnih pokretača svih akcija koji je preuzimao veliku odgovornost na sebe.

Nijemce smo prisilili da prvi reagiraju minutom odmora, već nakon deset minuta. Ni to im nije pomoglo jer je na scenu tada stupio naš kapetan, Domagoj Duvnjak. Protiv Austrije je odsjedio na klupi, a jučer je prve minute upisao već nakon deset minuta utakmice.

Odmah je Dule reagirao, postigao je sjajan pogodak, a ono u čemu je i dalje jedan od najboljih na svijetu, a to je igranje obrane, odrađivao je besprijekorno. Uz to što je obrambeno bio savršen, u napadu ga odavno nismo ovako raspoloženog mogli gledati. Igrao je odlično u tranziciji, davao golove, asistencije koje su bile, onako kako se kaže, lopte "s očima". Gađao je "u trepavicu" svakog igrača. Pravi je užitak gledati kapetana u svom punom sjaju. Na kraju je na svoj konto upisao pet pogodaka iz šest pokušaja.

Na poluvrijeme smo otišli s više nego zasluženih šest golova viška(16:10). "Bombardirali" smo najviše s desne strane, Šoštarić brojao 4 pogotka nakon 30 minuta, Martinović je pridodao tri. Kuzmanović je bio na visokih osam obrana.

Knorra smo u potpunosti ugasili, bio je toliko bezidejan i beskoristan da ga je u jednom trenutku Gislason povukao na klupu, što se ne događa tako često.

Loše otvaranje nastavka i upadanje u njihov ritam

Početak drugog poluvremena nalikovao je onom što smo pokazali u uvodnih 10 minuta protiv Austrije. Upali smo u run&gun rukomet koji je više odgovarao Nijemcima. Sjajno su trčali u tranziciji i dopuštali smo lake golove. Sigurdsson je bio primoran pozvati minutu predaha već u 40. minuti, iako smo i dalje držali ugodnih +3 (21:18).

No, vidjelo se da padamo i prijetilo je da se pogubimo u atmosferi Hannovera te popustimo pod pritiskom. Ovaj period nas je na životu držao Cindrić koji je odigrao jednu od najboljih utakmica u dresu reprezentacije godinama unazad.

Izgubili smo golmane

Kuzmanović se ugasio. Dagur je bio uporan ostavljajući Mandića na klupi, ali se Kuzma nikako nije mogao probuditi. Ipak, napravio je jednu od ključnih obrana u 41. minuti kada je spriječio da se Nijemci približe na najbližih u utakmici -2 (21:19). Skinuo je sjajan zicer i upisao prvu obranu u drugom dijelu, ali to je nažalost bilo sve od njega i Mandića.

Cijelo drugo poluvrijeme skupa su upisali tu jednu obranu. Matej je probao posljednjih 15 minuta doprinijeti, ali nije išlo. Morao se i njima dogoditi jedan lošiji dan koji nas, na sreću, nije koštao poraza.

Krizu smo prebrodili zahvaljujući Duvnjaku

Kapetan se pojavi kada najviše treba. Alfa i omega reprezentacije godinama. Čovjek koji daje zadnji atom snage i na klupi i na parketu. Uzor i primjer budućim generacijama kako se odnositi prema svojoj zemlji.

Nijemci su se uspjeli približiti na -2 u 44. minuti. Pravili smo dosta grešaka, ušli u crnu rupu.

Simultanka kapetana

Prvo je u 53. minuti iznudio crveni karton Heymanna koji je ružno startao prema Duvnjaku. Nakon toga pogodio iznimno važan šut za 29:25 kojim smo se ponovno vratili u komfornu zonu.

Njegove obrambene reakcije i napadačka inspirativnost učinili su ga jednim od najzaslužnijih što nismo potonuli u atmosferi ZAG Arene. Reklo bi se, kapetan je odradio kapetanski. Kada najviše treba, preuzeo je sve na svoja "pleća" i donio nam nastup na Olimpijadi ovo ljeto u Parizu pobjedom 33:30.

Može dosta bolje, ali sasvim dovoljno za sada

S obzirom na to da je ovo turnir koji stane u svega tri dana bez više od jednog tjedna priprema, uz to s novim izbornikom koji je stranac, prvi u povijesti, Hrvatska je uzevši u obzir sve te okolnosti odradila sjajno ove dvije utakmice. Martinović je završio s osam pogodaka, pet su pridodali Šoštarić i Duvnjak. Kuzmanović je završio na 9 obrana.

No, titula igrača utakmice pripala je Nijemcu Renarsu Uscinsu, koji je pogodio skoro sve što je opalio u drugom dijelu. Završio je s odličnom realizacijom 8/10. Nismo imali rješenje za mladog beka TSV Hannover-Burgdorfa.

Greške smo smanjili za pola, na kraju je broj tehničkih završio izjednačeno 9:9. Odlično je za vidjeti da smo napokon jednu „težu“ utakmicu odradili s jednocifrenim brojem grešaka, što nije bio čest slučaj na zadnjem EURU.

Nedopustivo je primiti 20 pogodaka u jednom poluvremenu što smo dopustili u posljednjih 30 minuta jučerašnje utakmice. Na sreću, napad nas je služio sjajno tijekom cijele utakmice, što je i istaknuo sam izbornik:

"Igrali smo vrlo dobro na početku, jako discipliniramo. Ali, ne zaboravimo da je Kuzma bio jako dobar na golu. U drugom dijelu su nam vratari pali, nismo imali takvu njihovu predstavu, ali napad je odlično radio pa nas to nije koštalo. No, obrana i vratari moraju biti bolji nego u drugom dijelu".

Protiv Alžira ćemo opušteno, s onima koji nisu dobili puno prilike

Danas će izbornik priliku dati igračima s manjom minutažom u prethodne dvije utakmice.

"Da, igrat će mlađi igrači, koristit ćemo igrače koji nisu bili u kadru ove dvije utakmice", rekao je za kraj te na pitanje o tome kada planira naučiti himnu simpatično odgovorio:

"Dajte mi da prvo naučim kako pozdraviti i zatražiti kavu."

Kopirati
Drag cursor here to close