9 europskih reprezentacija

Hrvatska doznala sve potencijalne suparnike na Olimpijskim igrama

Rukometaši Mađarske su iskoristili uzavrelu domaću atmosferu u Tatabanyi i slavili protiv Portugala u utakmici koja je odlučivala posljednjeg putnika u Pariz.
Sport / Rukomet | 18. 03. 2024. u 00:24 Robert Rezo

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Triler završnica Mađarske i Portugala pred prepunom i uzavrelom arenom u Tatabanyi savršeno je zaokružila kraj ovih kvalifikacijskih utakmica. Saznali smo sve sudionike na rukometnim Olimpijskim igrama u Parizu ovo ljeto. Pored Hrvatske i Norveške koje su već nakon dvije utakmice osigurale nastup, većina reprezentacija tek je današnjim susretima odlučivala o svojoj sudbini.

U prvoj utakmici dana Njemačka je uspjela prijeći jednu jako tešku prepreku na putu do Pariza, reprezentaciju Austrije. Nakon što su na ovogodišnjem EURU rukometaši Aleša Pajoviča izvukli neriješeno s reprezentacijom koju predvodi izbornik Gislason, danas im to nije pošlo za rukom. Nijemci su u prvom poluvremenu napravili komfornu prednost od tri gola viška (18:15), da bi u posljednjih 30 minuta mirno igrali gol za gol i u konačnici slavili 34:31.

Tako je Austrija nažalost ostala uskraćena za nastup na Olimpijadi. Bit će ovo još jedne igre bez njihovog prisustva, čak 88 godina je prošlo od njihovog zadnjeg nastupa. Nastupili su posljednji put 1936. godine na Ljetnim Olimpijskim igrama u Berlinu.

Slovenija ispred Brazila

Druga utakmica dana ponudila je dvoboj Slovenije i Bahreina. Slovenci su očekivano slavili i s pobjedom 32:26 kao drugoplasirani u svojoj grupi rezervirali karte za Pariz. Druga utakmica njihove grupe, ona Španjolske i Brazila ponudila je veća uzbuđenja, a na kraju su Španjolci okončali ovu grupu s maksimalnim učinkom. Pobijedili su 28:26. Brazil je odigrao sjajan turnir gdje su slavili protiv Bahreina i upisali minimalne poraze od Slovenije (27:26) i danas od Španjolske -2 gdje su pokazali da se mogu nositi s jakim europskim reprezentacijama. Falilo je malo sreće, tako da Španjolska ide u Francusku kao prva sa šest bodova, a pridružuje im se Slovenija s četiri.

Hrvatska tri od tri 

Hrvatska je odigrala jednu revijalnu utakmicu protiv Alžira gdje su igrači s manjom minutažom u prethodnim utakmicama dobili više prostora za dokazivanje. Rukometaši izbornika Dagura Sigurdssona upisali su visoku pobjedu 34:22, u ovoj utakmici su briljirala krila, Mihić s jedne s osam golova te Glavaš s druge koji je pogodio devet puta. Igrač utakmice bio je vratar Dominik Kuzmanović koji je skupio 14 obrana i završio utakmicu na 48 % uspješnosti. Iz ove grupe Hrvatska ide kao prva s maksimalnih šest bodova, a Njemačka zbog pobjede protiv Austrije ide kao drugoplasirana.

Norveška je kao i Hrvatska imala revijalnu utakmicu protiv najslabije momčadi grupe, selekcijom Tunisa. Uvjerljivom pobjedom 41:24 prikazali su sjajnu igru i nastupima u ova tri dana najavili da su spremni za velike stvari i konkretniji iskorak na ljeto. Oni iz ove grupe odlaze kao prvi sa sve tri pobjede, dok im se večeras priključila Mađarska kao posljednji putnik na Olimpijske igre.

Mađarska ipak ispred Portugala

Rukometaši Mađarske su iskoristili uzavrelu domaću atmosferu u Tatabanyi i slavili protiv Portugala u utakmici koja je odlučivala posljednjeg putnika u Pariz. Utakmica koja je donosila mnogo preokreta, obje ekipe su imale i po tri, četiri gola viška, ali sjajno raspoloženi mladi 21-godišnji desni krilni igrač Mađarske Bence Imre bio je koban za Portugalce.

On je pogodio ključni sedmerac četiri minute prije kraja koji je Mađare doveo u dva gola prednosti. Nakon toga je i s krila pogodio minutu i pol do kraja, da bi Portugal dokrajčio Lekai za konačnih 30:27. Najbolji kod Mađarske je bio Imre sa stopostotnim učinkom 9/9, dok je kod Portugala najviše golova postigao Portela(6).

Konačni popis reprezentacije koje će sudjelovati na Olimpijskim igrama u Parizu izgleda ovako: Francuska, Argentina, Hrvatska, Danska, Egipat, Njemačka, Mađarska, Japan, Norveška, Slovenija, Španjolska i Švedska.

Turnir će početi 25. srpnja, a završava 11. kolovoza 2024. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close