Samir Bellahcene

Francuski vratar može danas ispisati jednu od najimpresivnijih rukometnih priča

U 17:45 u Lanxess Areni pred rasprodanom dvoranom borba za zlato suočit će reprezentacije Danske i Francuske. Bit će to četvrto europsko finale za obje selekcije.
Sport / Rukomet | 28. 01. 2024. u 08:54 Robert Rezo

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"From zero to hero" – fraza je koja bi mogla opisati ovog francuskog vratara, ako danas postane europski prvak. Da mu je netko prije godinu i pol dana rekao da će, u periodu do sada, postati član jednog od najboljih rukometnih klubova svijeta i jedan od najboljih vratara Lige prvaka, a uz sve to glavna uzdanica francuske reprezentacije na velikom natjecanju, sumnjam da bi povjerovao. Današnjim eventualnim osvajanjem naslova europskog prvaka, mogao bi dodatno obogatiti svoj sportski životopis, a ujedno i ispisati jednu od najljepših rukometnih priča.

Danas nas čeka sama završnica Europskog rukometnog prvenstva. Dan će otvoriti domaćin Njemačka i Švedska u utakmici koja će pobjedniku donijeti brončanu medalju. Bit će to susret dviju razočaranih ekipa, Njemačke koja je imala ambiciju osvojiti ovaj turnir pred svojim navijačima te aktualnih europskih prvaka koji su jučer ispali od Francuske na bizaran način, pritom smatrajući da su oštećeni od strane sudaca.

No, cijeli rukometni svijet će gledati ono što slijedi nakon tog susreta, veliko finale. U 17:45 u Lanxess Areni pred rasprodanom dvoranom borba za zlato suočit će reprezentacije Danske i Francuske. Bit će to četvrto europsko finale za obje selekcije. Francuska do sada ima stopostotni učinak, 3 zlata u isto toliko odigranih finala, dok su Danci pored dvije zlatne medalje osvojili jedno srebro, i to 2014. kada su bili domaćini, a poraženi su od, pogađate vjerojatno koga, Francuza.

Danci su na ovaj turnir došli bez iznenađenja na popisu pozvanih igrača. Jedna je to od malog broja selekcija koju su ozljede zaobišle i činjenica je da su došli s najjačim mogućim sastavom, predvođenim golmanskim tandemom Landin-Nielsen i uraganskim trojcem na vanjskoj poziciji, Gidsel-Hansen-Pytlick. Prije početka turnira bili su glavni favoriti za zlato i sada su samo korak od toga da osvete poraz od Francuza koji su im nanijeli prije deset godina u danskom Herningu.

Promjena vratara

Francuska reprezentacija je također na ovaj turnir došla s 'najboljima', no jedino što je brinulo francusku javnost i njene simpatizere je pozicija vratara. Naime, Francuzi su odveć poznati po sjajnim vratarima koji su ostavljali trag, kako u klubovima, tako i u reprezentaciji. Svima poznat Thierry 'Titi' Omeyer najbolji je vratar u povijesti francuske reprezentacije, a i jedan od najboljih svih vremena svjetskog rukometa. Upisao je preko 350 nastupa za reprezentaciju i osvojio veliki broj medalja te priredio nezaboravne trenutke svom narodu. Nakon njega došao je na red Vincent Gerard koji je stasao uz Omeyera. No, ozljedom Gerarda, izbornik Guillaume Gille bio je prisiljen odabrati novu 'jedinicu'. Odluka je pala na Samira Bellahcenea, vratara Kiela, koji je do prije dvije godine vjerojatno bio apsolutni 'anonimus' u široj rukometnoj javnosti

Tko je Samir Bellahcene?

Samir Bellahcene je 28-godišnji vratar koji je rođen u Francuskoj, Montpellieru gdje je počeo graditi svoju karijeru. Tu je proveo pet godina, kada odlazi u francuski Dunkerqueu gdje provodi isti broj sezona kao u matičnom klubu. Prvi poziv da brani boje francuske selekcije dobio je prošle godine u travnju, kada su se igrale kvalifikacije za Euro.

Poziv je došao nenadano, zbog teške ozljede Vincenta Gerarda koji je, do tad, bio francuska 'jedinica'. Sve se ovo odvilo dok je još bio u 'osrednjoj' francuskoj ekipi, već spomenutom Dunkerqueu pa je ovaj poziv debitantu Bellahceneu sigurno predstavljao veliku čast i priliku života, da pokaže cijelom rukometnom svijetu, a prvenstveno francuskoj javnosti, da zaslužuje ostati članom jedne od najuspješnijih reprezentacija u povijesti.

Angažman njemačkog Kiela

Ozljeda Vincenta Gerarda otvorila je Bellahceneu sva moguća vrata. Gerard je branio boje jedne od najuspješnijih ekipa u povijesti njemačke Bundeslige, THW Kiela. Njegovom ozljedom Kiel je trebao novu akviziciju, a kao što je bio slučaj već u francuskoj reprezentaciji, ova njemačka ekipa povukla je identičan potez kao francuska reprezentacija, pozivnicu Samiru Bellahceneu. Dolazak u Kiel promijenio mu je cijeli tijek karijere. Briljantnim nastupima u Ligi prvaka, stao je 'rame uz rame' s najboljim golmanima koje rukomet posjeduje. Bellahcene je trenutno vratar s najboljim postotkom obrana u Ligi prvaka, nalazi se na impresivnih 36 % obranjenih udaraca na gol.

Sutra može postati europski prvak

"From zero to hero" – fraza je koja bi mogla opisati ovog francuskog vratara, ako danas postane europski prvak. Da mu je netko prije godinu i pol dana rekao da će, u periodu do sada, postati član jednog od najboljih rukometnih klubova svijeta i jedan od najboljih vratara Lige prvaka, a uz sve to glavna uzdanica francuske reprezentacije na velikom natjecanju, sumnjamo da bi povjerovao. Današnjim eventualnim osvajanjem naslova europskog prvaka, mogao bi dodatno obogatiti svoj sportski životopis, a ujedno i ispisati jednu od najljepših rukometnih priča.

Čeka ga težak zadatak, morat će braniti udarce velikim igračima, počevši od legendarnog Mikkela Hansena pa sve do jednog od najboljih desnih bekova svijeta Mathiasa Gidsela. No, iskustvom stečenim u Kielu te prikazanim na ovogodišnjem na Euru, stječe se dojam da Bellahcene sigurno neće biti 'impresioniran' velikim imenima, te ako bude na svojoj razini, može biti vrlo važan kotačić u francuskom pohodu na zlato.

Kopirati
Drag cursor here to close