Očekivano, odbijena žalba

EHF Šveđanima: Suci nisu dužni koristiti VAR!

Žalba je podnesena zbog nekorištenja Video pregleda (VR) za provjeru posljednjeg slobodnog udarca, a odbijena je uz objašnjenje da suci nisu dužni koristiti videotehnologiju.
Sport / Rukomet | 27. 01. 2024. u 13:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Teško je bilo očekivati da će neka pobjeda Francuske poništiti za zelenim stolom. Bez obzira koliko su čini se Šveđani bili u pravu.
ovo je ipak bila utakmica polufinala Europskog prvenstva.

Promijeniti pobjednika ili poništiti jednu utakmicu polufinala to bi definitivno bio presedan. Naravno da je Disciplinska komisija Europske rukometne federacije (EHF) odbila je žalbu Švedskog rukometnog saveza (SHF) zbog gola kojim su Francuzi izjednačili na 27:27 i izborili produžetke, a potom i pobjedu za plasman u finale Europskog prvenstva u Njemačkoj.

Žalba je podnesena zbog nekorištenja Video pregleda (VR) za provjeru posljednjeg slobodnog udarca, a odbijena je uz objašnjenje da suci nisu dužni koristiti videotehnologiju.

Naime, Francuska je u posljednjim trenucima susreta uspjela doći do suparničkog deveterca, gdje im je s istekom vremena dosuđen prekršaj. Šveđani su postavili živi zid ispred Elohima Prandija, ali je Francuz uspio snažnim šutom poslati loptu između ruku švedskih igrača i pod gredu za izjednačenje na 27-27. Francuska je u produžetku bila bolja i na koncu je slavila sa 34:30 izborivši plasman u finale. Šveđani su smatrali da su makedonski suci Slave Nikolov i Gjorgji Načevski trebali spornu situaciju pregledati na videu.

Milijun puta je u rukometu po isteku vremena dosuđen "deveterac" i u nekih 95 posto slučajeva nije bilo gola. Međutim, Prandi je pogodio, ali je na snimku bilo vidljivo kako Prandi podiže desnu nogu, spušta se na teren, skoro baca u desno i podiže lijevu nogu. Rukometna pravila kažu sljedeće: Igrač koji izvodi slobodni udarac jednom nogom mora neprestano dodirivati tlo sve dok ne izbaci loptu iz ruke, dok drugom nogom može raditi što hoće. No igrač ne može mijenjati nogu koja mu je stajaća. Ako je podignuo desnu nogu s tla, ne može ponovo stati na nju i podići lijevu. A upravo to je napravio Prandi.

Suci nisu pogledali snimak, ali ni Šveđani ruku na srce nisu burno reagirali, barem ne pretjerano jer su očito bili šokirani. Da su kojim slučajem uspjeli napraviti početni pritisak, možda bi situacija i promijenila. Ovako je poslije definitivno bilo kasno.

"Žalba je podnesena zbog nekorištenja Video pregleda (VR) za provjeru posljednjeg slobodnog udarca za Francusku u 60. minuti utakmice. Nakon pomne procjene situacije, povjerenstvo je odlučilo da je korištenje VR tehnologije diskrecijsko pravo EHF sudaca, a ne obveza. VR se koristi samo kada suci ozbiljno sumnjaju u donošenje ispravne odluke ili kada nisu u stanju ispravno sagledati situaciju. Samo je odluka sudaca ili delegata hoće li koristiti VR," objavio je EHF.

Kopirati
Drag cursor here to close