Svjetsko prvenstvo

Qatar: Finale koje je uspjelo na mnogo načina

Golman Argentine Emiliano Martinez izabran je za najboljeg golmana turnira iako je imao tri puta manje obrana nego Dominik Livaković koji je bolji u svim parametrima i statistikama od Martineza.
Sport / Qatar 2022 | 20. 12. 2022. u 16:40 Karlo Ćulum | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovo je bilo emocionalno preopterećenje, utakmica za koju se činilo da je dobivena najmanje četiri puta tijekom 120 minuta prije nego što je to konačno i bilo posljednjim udarcem na turniru. Čak je i ovdje došlo do obrata.

Ovo finale Svjetskog prvenstva trebalo se svesti na susret genija, na dinastičko obaranje ruke Messi-Kylian Mbappé. Uspjelo je na mnogo načina. Mbappé je zabio prvi hat-trick u finalu Svjetskog kupa za muškarce od Geoffa Hursta 1966. i ipak je izgubio.

Mbappe i trofej

U međuvremenu će se status Francuske među elitom u igri održati do Eura 2024. i sljedećeg Svjetskog prvenstva, tolika je snaga momčadi u kvaliteti. Ako mu fizička spremnost dopusti, Mbappe će ostati na čelu ove generacije za ''Les Bleus'', a bol poraza u Kataru utjecat će na njegov napredak u nadolazećim godinama dok nastoji vratiti trofej Svjetskog prvenstva u svoj zagrljaj.

Svemu dođe kraj pa tako i ovome prvenstvu, na tron je došla Argentina koja je skinula Francusku sa prijestolja svjetskog prvaka. U napetoj utakmici koja je imala sve što se može poželjeti, od napetosti, euforije, brdo golova pa i za kraj lutriju jedanaesteraca. Pitanja su mnoga, je li se Argentina gurala ovo prvenstvo, jesu li namjerno zatvorene oči na neke odluke, kako će Mbappe igrati na vrhuncu ako već sada rešeta i zabija kao na traci, te jesmo li konačno stavili točku na i tko je najveći igrač svih vremena.

Ovo Svjetsko prvenstvo je bilo kontroverzno zbog puno stvari, od žrtava koji su poginuli tokom izgradnje stadiona, zatim ogromna količina novca uložena u ovo sve, prvi mundijal koji se je igrao zimi, katar kao domaćin koji ruku na srce nema veze sa nogometom svjetske razine i još mnogo toga čini samo jedan dio slagalice.

Nakon svih silnih medijskih naslova, te čak i nekih pokušaja da se ovo Svjetsko Prvenstvo umanji te da mu se stavio etiketa kao ''nebitno'' ipak je daleko od toga. Nitko ne može ljudima oduzeti nogomet, pa i da se slože svi da je prvenstvo kontroverzno, da je održano u Kataru samo da se operu ogromne količine novca, opet ljudi gledaju, opet prate, budimo realni nogomet je uvijek u prvome planu i koliko god da stoji afera iza njega i svih silnih organizacija poput FIFE nitko neće tek tako iz prosvjeda prestati gledati.

Emiliano Martinez - Dominik Livaković

Najbolji strijelac Svjetskog prvenstva je Kylian Mbappe sa osam golova te je zasluženo odnio tu nagradu ispred Messija koji je imao gol manje no on je ugrabio nagradu najboljeg igrača na prvenstvu, dok su njegovi suigrači osvojili još dvije nagrade koje FIFA dodjeljuje no po mnogima nezasluženo. Golman Argentine Emiliano Martinez izabran je za najboljeg golmana turnira iako je imao tri puta manje obrana nego Dominik Livaković koji je bolji u svim parametrima i statistikama od Martineza. Enzo Fernandez je proglašen za najboljeg mladoga igrača što je apsurdno pored jednog momka koji je godinu dana mlađi i već je sada stub obrane reprezentacije i kluba, to je naravno Joško Gvardiol koji je bio izvanredan ovo prvenstvo i zaplijenio je pažnju najboljih klubova u Europi. Naravno ako je već Argentina uzela onda moraju i njihovi igrači pobrati sve nagrade, jer zašto da ne, neće naravno dobiti netko tko je zaslužio već netko tko je podoban.

Sve u svemu 32 momčadi su ostavile svoj trag u Svjetskome nogometu, u 64 utakmice bili smo svjedoci uspona i padova, sreće i tuge, veselja i turobnosti, kako god ovo je prvenstvo ostalo upisano u povijest kao kontroverzno no i kao najskuplje ikada. Moja očekivanja su ispunjena te bronca koju je uzela Hrvatska reprezentacija je samo nagrada i motiv da u daljnjem razvoju budu još bolja verzija već sjajne ekipe, Argentina je ostvarila san da uzmu SP nakon dugo vremena te je Messi sada stvarno upisan u povijest kao najveći ikada, iako će se tu još dugo vremena lomiti ''koplja'' tko je za koga najbolji. Malo odmora i okrećemo se klupskom nogometu kojeg svi željno očekujemo, a do tada hvala Kataru za sve uspomene i povijest koja se odigrala na njenom tlu.

Kopirati
Drag cursor here to close