Možda je Hegel u pravu?

Povijest se dva puta ponavlja, ali je li doista sve farsa?

Argentina je 1986. godine osvojila svoj drugi naslov svjetskog prvaka, a sudio im je Romualdo Filho iz Brazila. Fihlo je rođen 7. siječnja (1939.), baš kao i Marciniak (1981.) koji je Argentini sudio finale u Kataru.
Sport / Qatar 2022 | 20. 12. 2022. u 22:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon svakog svjetskog prvenstva rade se analize, usporedbe, donose određeni zaključci, a gotovo je nemoguće da statističari ne 'iskopaju' neke koincidencije u odnosu na ranije svjetske smotre.

Primjerice, Argentina je 1986. godine, predvođena Maradonom, osvojila svoj drugi naslov, a sudio im je Romualdo Arppi Filho iz Brazila.

Sudac finala Fihlo rođen je 7. siječnja (1939.), baš kao i Szymon Marciniak koji je Argentini sudio finale protiv Francuske u Kataru. Marciniak je rođen 7. siječnja 1981.

Gauči su na stadionu Azteca u Meksiku svladali (Zapadnu) Njemačku 3:2 (Jose Luis Brown, Jorge Valdano, Jorge Burruchaga, odnosno Kale Rummenigge i Rudi Voeller bili su strijelci).

I tada je Argentina imala svog Alexisa Mac Allistera, u liku sjajnog Josea Luisa Browna (Brown je sjajno odigrao kao centralni defanzivac, dok je Alexis Mac Allister centralni veznjak). Jose Luis Brown je nažalost preminuo u kolovozu 2019.

Ono što se još podudara u raspletu dva svjetska prvenstva je i činjenica da je i 1986. godine Maroko bio pobjednik skupine, dok je Belgija bila treća!

Maroko je tada igrao u skupini F s Engleskom, Poljskom i Portugalom i bio je prvoplasirani. Engleska je zauzela drugu, Poljska treću, a Portugal posljednju poziciju.

Maroko je i tada bio defanzivno orijetiran te je profitirao od dva neodlučena rezultata (0:0) protiv Engleske i Poljske, a prvo mjesto dinijela mu je pobjeda nad Portugalom od 3:1.

Nadalje, i na tom prvenstvu kao i u Kataru, Englezi su u osmini finala slavili 3:0 (tada protiv Paragvaja), a u četvrtfinalu izgubili 1:2. Naravno, u četvrfinalu je Engleska tada izgubila od Argentine, bolje reći od Maradone, a u Kataru od Francuske.

Brazil je i tada eliminiran u četvrtfinalu na jedanaesterce (od Francuske), da bi ih u Kataru udarcima s bijele točke svladali hrvatski Vatreni.

U polufinalima u Meksiku Njemačka je svladala Francusku 2:0, a istim je rezultatom Argentina slavila protiv Belgije. U Kataru su Argentinci pobijedili Hrvatsku 3:0, dok su Tricolori ostali vjerni svom omiljenom rezultatu (2:0) protiv Maroka.

Na koncu, u Meksiku je slavila Argentina, najbolji igrač turnira bio je Diego Maradona.

Ovaj put je ponovno slavila Argentina, a Zlatnu loptu dobio je Lionel Messi.

Slavni filozof Hegel je davno napisao: "Povijest ima tendenciju da se ponavlja: prvi puta kao tragedija, drugi puta kao farsa".

Srećom, ovdje se ne može govoriti o tragediji, a o farsi bi se već dalo 'filozofirati'...

Kopirati
Drag cursor here to close