Komentar

Mala zemlja veliki snovi

Rekao bih bronca zlatnog sjaja no ta je floskula odavno izlizana, mogu samo čestitati momcima što su još jedan put ujedinili Hrvatsku te obradovali sve navijače i simpatizere ''Vatrenih''
Sport / Qatar 2022 | 18. 12. 2022. u 08:58 Piše: K. Ćulum

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska je pobijedila Maroko te osigurala treće mjesto na ovome Svjetskome prvenstvu. Što dalje reći, šest odigranih Svjetskih prvenstava a tri medalje osvojene, bolji učinak imaju samo Francuska i Njemačka.

Rekao bih bronca zlatnog sjaja no ta je floskula odavno izlizana, mogu samo čestitati momcima što su još jedan put ujedinili Hrvatsku te obradovali sve navijače i simpatizere ''Vatrenih''

Nakon par ozljeda prvotimaca trener Zlatko Dalić morao je promijeniti formaciju te osvježiti momčad s novim igračima koji nisu dobili željenu šansu do sada na prvenstvu. Na teren je izašla nikada ofenzivnija postava na ovome prvenstvu, s trojicom u obrani sve karte su bile bačene u napad te u što bolju utakmicu. Priliku od prve minute su dobili Šutalo, Stanišić, Majer, Oršić i Livaja. Kakvu smo utakmicu gledali, šanse s obje strane, nakon deset minuta rezultat je već bio 1-1, nedosuđen kazneni udarac kada je Gvardiol bio pokošen u 11 metara, Oršićeva golčina za prednost i konačnih 2-1, niz promašenih šansi Marokanaca.

Zvršena epizoda u Katru

Hrvatska je s ovom pobjedom završila svoju epizodu u Kataru, biti među tri najbolje momčadi na svijetu je izniman osjećaj, sumnjali su mnogi, rekli da je zlatna generacija gotova, da se nemamo čemu nadati te da je srebro u Rusiji bilo slučajno, ma neka oni pričaju šta njima odgovara i što liječi njihove komplekse prava je istina ta Hrvatska kao mala zemlja, s užasnom nogometnom infrastrukturom, bez nacionalnog stadiona, sa sve većom stopom iseljenosti i kriminalcima na čelu društva stvara povijest vrijednu divljenja i slave.

Luka Modrić govorio je za beIN Sports nakon pobjede Hrvatske: "Prije svega hvala. Ova medalja je jako važna za nas, za mene, za Hrvatsku kao reprezentaciju i državu. Ovom medaljom potvrđujemo da Hrvatska igra važnu ulogu u svjetskom nogometu.. A mi iz Katara odlazimo kao pobjednici. "O mojoj budućnosti? Ne znam hoću li igrati do Eura u Njemačkoj. Moram ići korak po korak. Uživam u reprezentaciji i osjećam se sretno. Još uvijek mislim da mogu nastupiti na visokoj razini. I želim nastaviti barem do Lige nacija. A poslije ćemo vidjeti."

Hrvatska će sudjelovati u finalu Lige nacija u lipnju 2023. zajedno sa Španjolskom, Italijom i Nizozemskom. Većina je mislila da je ovo zadnja utakmica za Modrića koji je svoju klasu pokazao bezbroj puta no ipak ovdje nije kraj.

Razne polemike

Potegle su se razne polemike i pitanja je li ovdje kraj zlatne generacije Hrvatske, no odgovor je vrlo jasan, svaka generacija je zlatna, kada imate jednog Šutala, Gvardiola, Pašalića, Sučića, Stanišića. Vlašića i ostale sjajne mlade nade kako ovdje može biti kraj, mislim da je vrijeme da nakon dvije bronce i jednog srebra dođe na red i čuveno zlato kako bi se mogla savršeno zaokružiti ta epoha nastupa na ''mundijalima'', uz to Zlatko Dalić je istakao kako ima važeći ugovor do 2024 godine te da će tek iza toga biti  donesena odluka što i kako dalje. Danas je nakon pobjede pokazao svoju veličinu te ovu medalju te pobjedu posvetio ''Treneru svih trenera'' Ćiri Blaževiću koji je teško bolestan te živi najteže dane svoga života.

Maroko je ovo prvenstvo zaista bio sjajan. Oborili su sve rekorde, postavili visoko ljestvicu za sve Afričke i Arapske države no protiv Hrvatske jednostavno nije išlo, bili su dobri prema napadu no promašiti par zicera u ovakvoj utakmici jednostavno je nedopustivo. Ipak imam zamjerku, koliko god da su ih hvalili u par navrata pokazali su takvu razinu nepoštenja, Kramarić kada je ležao ozlijeđen dvije minute nitko nije htio izbaciti loptu da se odradi izmjena, zatim situacija kada je Gvardiol ''pokošen'' u 11 metara i ostao nepomično ležati nitko nije htio izbaciti loptu, na svaki prekršaj dosuđen u korist Hrvatske odmah pritisak na sudca kojeg okruži pet igrača uz dernjavu i unošenje u lice, nešto što bi se moralo kazniti kartonom i upozorenjem.

Odmahnuo rukom

Sudac nije učinio ništa od toga, već je na sve odmahnuo rukom, no i sudac je bio loš, nedosuđen čist penal, postavljen je samo da sudi jer je iz Katara te kako bi se i oni pamtili da su dali nekakav sudački ''obol'' prvenstvu.

Sve u svemu, sjajno prvenstvo Hrvatske, osvojena bronca, izbacili su Brazila koji je bio među tri favorita za osvojiti ovo SP te kao mala nacija pokazali svima još jednom kako se to radi, bili su i ostali primjer drugima.

Kopirati
Drag cursor here to close