Svjetsko prvenstvo

FIFA bi trebala isplatiti odštetu radnicima u Kataru

Katar i FIFA inzistiraju da su postigli napredak po tom pitanju.
Sport / Qatar 2022 | 15. 09. 2022. u 09:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Većina nogometnih navijača koji će pratiti Svjetsko prvenstvo u Katru zalaže se za to da FIFA isplati naknadu radnicima "koji su patili" tijekom izgradnje stadiona, pokazali su rezultati ispitivanja javnog mišljenja kojeg je obavila nevladina organizacija Amnesty International.

Nevladine organizacije redovito osuđuju Katar zbog odnosa prema stotinama tisuća radnika koji su došli iz Azije, posebno na glavnim gradilištima povezanima sa Svjetskim prvenstvom. Katar i FIFA inzistiraju da su postigli napredak po tom pitanju.

Ova anketa YouGov-a provedena je među 17.000 odraslih osoba u 15 zemalja (u Europi, Sjedinjenim Državama, Meksiku, Argentini, Maroku i Keniji) za Amnesty International koji je u svibnju tražio od FIFA-e da plati odštetu radnicima koji su radili na stadionima u Katru.

Sedamdeset i tri posto ispitanika izjasnilo se da "snažno podržava" ili je "sklono podržavati" da FIFA dio svojih prihoda upotrijebi za obeštećenje radnika čija su prava povrijeđena prilikom izgradnje infrastrukture potrebne za SP.

Od ispitanika koji kažu da će pogledati barem jednu utakmicu, njih 84 posto podržava ovaj prijedlog.

Deset posto ispitanika "protivi se" ili se "jako protivi" bilo kakvoj naknadi, dok 17 posto kaže da je neodlučno.

"Fifa još uvijek ima vremena učiniti pravu stvar", rekao je Steve Cockburn, voditelj socijalne i ekonomske pravde u Amnestyju. "Navijači ne žele Svjetsko prvenstvo uprljano kršenjem ljudskih prava."

U priopćenju za javnost FIFA je objavila da "prima na znanje" rezultate ove ankete i inzistira na "mjerama koje su (ona) i njezini partneri u Katru poduzeli posljednjih godina kako bi zaštitili radnike".

Kopirati
Drag cursor here to close