Podrška LGBTQ zajednici

SAD će u Kataru imat logo u duginim bojama

"Kad smo na svjetskoj pozornici i kad smo na mjestu kao što je Katar, važno je podići svijest o ovim problemima i to je ono o čemu se radi u inicijativi Budi promjena", rekao je izbornik američke reprezentacije Gregg Berhalter na konferenciji
Sport / Qatar 2022 | 14. 11. 2022. u 19:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nogometna reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država na Svjetskom prvenstvu u Kataru imat će logo u duginim bojama. Taj će motiv biti u prostorijama za trening i sobi namijenjenoj medijima kao podrška LGBTQ zajednici, ali ne i na dresovima. Podsjetimo, istospolne veze su ilegalne u Kataru, zemlji koja će od nedjelje do 18. prosinca biti domaćin Svjetskog prvenstva.

Novi logotip sastoji se od sedam okomitih pruga u duginim bojama, koje se nalaze ispod kratice SAD (USA), napisane tamnoplavim slovima. Ovaj je potez dio inicijative Budi promjena, kojoj se američka reprezentacija pridružila 2020. godine kako bi poslala poruku o važnosti socijalnih pitanja.

"Kad smo na svjetskoj pozornici i kad smo na mjestu kao što je Katar, važno je podići svijest o ovim problemima i to je ono o čemu se radi u inicijativi Budi promjena", rekao je izbornik američke reprezentacije Gregg Berhalter na konferenciji za medije.

Katarski organizatori kažu da su svi dobrodošli u zemlju

"Ne želimo skrenuti pozornost na socijalna pitanja samo u svojoj zemlji već i u inozemstvu. Priznajemo da je Katar napravio korake i da je bilo dosta napretka, ali još ima posla", smatra Berhalter, čija će momčad igrati u skupini B s Engleskom, Walesom i Iranom.

Organizatori Svjetskog prvenstva, koje se prvi put održava u nekoj od zemalja Bliskog istoka, kažu da su svi dobrodošli u Katar bez obzira na seksualnu orijentaciju i podrijetlo. No istovremeno upozoravaju na javno iskazivanje ljubavi. "Na utakmicama i događajima imat ćemo dugine boje kako bismo podržali LGBTQ zajednicu i promovirali inkluzivnost i dobrodošlicu svih navijača diljem svijeta.

U skladu s tim, lokacije na kojima ćemo raditi tijekom Svjetskog prvenstva, kao što su hotel, prostorije za medije i zabavu, imat će tradicionalne oznake američkog nogometa i oznake u duginim bojama", poručio je glasnogovornik američkog nogometnog saveza Neil Buethe.

Ambasador Svjetskog prvenstva rekao da je homoseksualnost "oštećenje uma"

Podsjetimo, jedan od ambasadora Svjetskog prvenstva u Kataru Khalid bin Salman u intervjuu za njemački ZDF rekao je da je homoseksualnost "oštećenje uma". Intervju je nakon te njegove izjave prekinut.

"Svi koji dođu moraju prihvatiti naša pravila. Homoseksualnost je kod nas haram. Znate što to znači? Znači da je zabranjena jer je to oštećenje uma", rekao je Salman, nakon čega je intervju prekinut. Reuters piše da FIFA nije htjela komentirati ovu njegovu izjavu.

Kopirati
Drag cursor here to close