Šest nacija

VIDEO I Škoti i Irci vode glavnu riječ

Ovo je prvi put da su Škoti dobili prve dvije utakmice ovog cijenjenog takmičenja od 1996. godine. Istovremeno ovo je najveća pobjeda Škotske nad Walesom nakon 1924. godine.
Sport / Ostali sportovi | 13. 02. 2023. u 21:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon dva odigrana kola ovogodišnjeg izdanja "Šest nacija" Irska i Škotska vode glavnu riječ s po deset bodova, dok je sada Engleska treća sa šest. Irci su odigrali sjajnu utakmicu, za svoju 13 uzastopnu pobjedu na domaćem terenu i poraz Francuske nakon 14 vezanih trijumfa.

Francuska je vodila 13:7 nakon dvadeset minuta, Damian Pénaud je imao jedno polaganje, Thomas Ramos je odradio pretvaranje, ali su se stvari počele mijenjati nakon polaganja Jamesa Lowea, igrača Leinstera, rođenog na Novom Zelandu. Onda je Andre Porter provukao još jedno, dok je realizirao penal iskusni Sexton na samom isteku prvog dijela za vodstvo Irske 22:16.

Trenutak koji je odlučio utakmicu je bio onaj iz 72 minute, kada je u nezadrživi prodor krenuo Garry Ringrose na oduševljenje domaćih navijača, nakon što je Irska povela 30:19. Na kraju je završilo 32:19, opet su Irci imali četiri polaganja za nove bonus poene.

Video: Irska - Francuska 

Na krilima velike pobjede protiv Engleske, Škotska je sredila i Wales 35:7. Škoti su zahvaljujući Turneru i Finnu Russellu osigurali prednost na poluvremenu 13:7, utakmica naravno nije bila odlučena. U nastavku je proradio Kyle Steyn koji je uspio odraditi dva polaganja za svega sedam minuta i prelomiti utakmicu.

Ovo je prvi put da su Škoti dobili prve dvije utakmice ovog cijenjenog takmičenja od 1996. godine. Istovremeno ovo je najveća pobjeda Škotske nad Walesom nakon 1924. godine. Tada su Škoti slavili 35:10.

Video: Škotska - Wales

Za razliku od ova dva susreta, onaj između Engleske i Italije je bio odlučen već nakon prvog poluvremena. "Krivci" za to su Jack Willis, Ollie Chessum i Jamie George. Završilo je 31:14, Steve Borthwick je upisao svoju prvu pobjedu na kormilu Engleske.

Kopirati
Drag cursor here to close