Španjolac jedini ima 21. Grand Slam titulu

Veliki preokret Nadala i sada je najbolji

Nadal je u posljednjih nekoliko mjeseci prošao puno toga, u jednom trenutku je bio izlaznim vratima, ali se pojavio u Australiji. Došao do finala kojeg je na nevjerojatan način preokrenuo. Prvi u Open eri, prvi nakon Roya Emersona 1965. godine....
Sport / Ostali sportovi | 30. 01. 2022. u 14:43

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nevjerojatno finale. Fenomenalno finale. S gomilom sjajnih poena na jednoj i drugoj strani. Ali promašaja. Na jednoj i drugoj strani. Zicera koje obično ne promašuju. Niti Medvedev niti Nadal. A bilo ih je posebno u prva tri seta. 

Finale s nekim otvorenim pitanjima. Je li moglo završiti u tri seta? Recimo da je kojim slučajem Medvedev iskoristio jednu od tri break lopte  u šestom gemu trećeg. Da je kojim slučajem poveo u trećem setu 4:2, pitanje je kako bi se stvari razvijale. Ali ostaje i ono drugo pitanje. Što bi se dogodilo da je recimo Nadal dobio drugi set a mogao je jer je imao dva puta po break prednosti i dva mini breaka u trinaestom gemu.

Ono što je možda na kraju trebala biti prednost Daniila Medvedeva, bila je ustvari Nadalova. Fizička pripremljenost. Jer Nadal je u posljednjih nekoliko mjeseci prošao puno toga, u jednom trenutku je bio izlaznim vratima, ali se pojavio u Australiji. Došao do finala kojeg je na nevjerojatan način preokrenuo. Prvi u Open eri, prvi nakon Roya Emerson 1965. godine. Da bi postao prvi tenisač koji je u osvojio 21. Grand Slam naslov.

Nekako od prvog poena se stekao dojam da Daniilu više odgovaraju duže izmjene. Rafa je od početka imao problema na svoj servis, prva dva je dobio jako teško, već u tom drugom je spasio dvije break lopte, međutim u trećem servis gemu nije bilo spasa. Medvedev je napravio break koji će vrlo brzo uduplati.

Zanimljivo, dva svoja servis gema Nadal je izgubio bez osvojenog poena. U tom prvom setu Medvedev je imao strašno visok procenat prvog servisa, izgubio je samo tri poena na prvom. Do kraja prvog seta, Nadal je sakupio 16 neforsiranih pogrešaka, čak jedanaest više od Rusa. Drugi set je bio posebna priča.

Jer Nadal je propustio jako puno, za njega možda čak i previše. Jer imao 4:1, 5:3 i set loptu, ali je sve izvukao Medvedev. I to nije bilo sve od Rusa. Nadalu nije bilo dovoljno ni 5:3 koliko je imao u tie breaku. Medvedev je nanizao četiri poena za velikih 2:0 u setovima. Nije Nadal iskoristio ni činjenicu da je prvi servis Medvedeva ipak nešto bio slabiji, te da je na drugom uzeo tek sedam poena. Zanimljivo da je Rafa u drugom setu dobio osam od devet poena na mreži.

Nadal jeste prvi zaprijetio, na otvaranju trećeg seta, ali se opet prvi našao u problemu nakon pet odigranih gemova. Kod 2:3, Medvedev je došao na 0:40, ali se Rafa izvukao. Jedna kratka, jedan dobar volej, ali je tek nakon duže izmjene dobio servis gem. Je li tu propustio priliku Medvedev da završio posao u tri seta? Rezultat na kraju seta će pokazati da jeste. Jer je tri gema kasnije opet Nadal prvi napravio break.

Na 15:30 Medvedev je promašio zicer na mreži, nemoguće, na drugu break loptu Nadal je napokon prošao u svom stilu. Dva najbolja servis gema Nadala je odigrao u finišu trećeg seta, dva gema s jednim izgubljenim poenom. Napokon je Nadal uspio smanjiti broj neforsiranih pogrešaka (8/10).

 

Nastavio je Nadal u četvrtom setu praviti pritisak. Od početka. I činilo se kako hvata onaj svoj ritam. Duža izmjena prije nego što potegne forehand top spin po paraleli ili dijagonali, svejedno. Medvedev je vratio jedan izgubljeni servis, skoro drugi, ali je Rafa nastavio spašavati break lopte, nove dvije je izvukao u osmom gemu četvrtog. Do ulaska u peti set ih je imao čak 13 Rafa.

Medvedev je tražio pomoć fizija na početku čevrtog i petog seta, ali se i raspravljao s sucem Johnom Blomom.

"To su idioti. Samo ih zamolite, oni nastavljaju po svom. Nakon svakog promašenog prvog servisa stvaraju buku" govorio je Rus, pa je Blomom posljednji put upozorio publiku ili bolje rečeno navijače Nadala prije nego što osiguranje krene izbacivati s tribina.

Onog trenutka je kada je Nadal potvrdio break i poveo 4:2 činilo se da je Medvedev gotov, ali je onda u desetom gemu Daniil odgovorio.  Rafa nije imao prvog servisa i Rus se spasio. Samo za kratko. U narednom gemu Rafa je iskoristio ukupno sedmu break loptu u meču. Najvažniju u karijeri. Povijesni meč finala Australian Opena je završio nakon pet sati i 24 minute igre. Nadal je na kraju slavio 2:6, 6:7 (5), 6:4, 6:4, 7:5. 

Kopirati
Drag cursor here to close