387 sportskih disciplina

Utvrđeno koji sportovi nose najveći rizik od zaraze koronom

Obimna studija, koja bi mogla biti dobro uputstvo svim zemljama, podijelila je 387 sportskih disciplina u rangu od 0 do 4, gdje je nulom označen najmanje rizičan, a četvorkom najrizičniji sport
Sport / Ostali sportovi | 01. 05. 2020. u 14:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok se mnogi pitaju kada ćemo opet gledati tenis, nogomet, košarku i druge sportove zaustavljene zbog pandemije virusa korona, talijansko Ministarstvo sporta i Olimpijski odbor napravili su listu i utvrdili koji sportovi nose najveći rizik od zaraze.

Obimna studija, koja bi mogla biti dobro uputstvo svim zemljama, podijelila je 387 sportskih disciplina u rangu od 0 do 4, gdje je nulom označen najmanje rizičan, a četvorkom najrizičniji sport, prenose podgoričke „Vijesti“. Listu su napravili Ministarstvo sporta Italije i Talijanski olimpijski odbor, u suradnji s znanstvenim institucijama.

Sportovi koji imaju nulti rizik od širenja zaraze su jedrenje, plivanje na otvorenim vodama, golf ali i — tenis. Bavljenje tim sportovima ne donosi skoro nikakvu mogućnost širenja zaraze.

Za tenis su, međutim, propisana i pravila da bi se opravdao nulti status — igračima se preporučuje nošenje naočala i rukavica, da svaki igrač ima svoje loptice kod servisa, kao i da se izbjegava da oba igrača dođu istovremeno na mrežu.

U kategoriji 0 i 1 su isključivo individualni sportovi. Atletika je, recimo, svrstana u kategoriju 1.

Kada su kolektivni sportovi u pitanju, najmanji rizik od širenja zaraze ima vaterpolo — koji je u kategoriji dva.

„Vaterpolo se igra u kloriranoj vodi, koja može onesposobiti virus“, navodi se u studiji. Nogomet se nalazi u kategoriji tri, dok su u kategoriji četiri košarka, odbojka i rukomet.

U dvoranskim sportovima kontakti su češći, prostor je manji, a za odbojku je specifično, ističe se u studiji, što se akcije odvijaju na mreži, gdje su igrači veoma blizu jedni drugima.

Za kolektivne sportove se preporučuje da se natjecatelji testiraju 48 sati pre svake utakmice, pored drugih mjera, kao što je nošenje maski na klupama za rezervne igrače ili dezinfekcija svih rekvizita...

U „najugroženijoj“ četvrtoj kategoriji su i svi borilački sportovi, prenosi sputnik.

Kopirati
Drag cursor here to close