Obljetnica

26 godina od odlaska 'Kišnog čovjeka'

''Nije me poslušao, samo je rekao 'ne mogu odustati, moram još voziti', pričao je Watkins kasnije.
Sport / Ostali sportovi | 01. 05. 2020. u 08:39 Feđa Ibrulj | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Podigao sam kapke i prema raširenim zjenicama ustanovio da je pretrpio tešku ozljedu mozga. Kada smo ga položili na zemlju, uzdahnuo je i premda sam ateist, osjetio sam kako mu duša napušta tijelo'', govorio je britanski neurokirurg, poznatiji kao dugogodišnji glavni liječnik Formule 1, Dr. Sid Watkins.

Čovjek koji je među prvim postao svjestan tragedije koja je zaokružila, težak, pretežak crni vikend u Imoli. Sid je imao pune ruke posla. Još u petak je spašavao život Rubensu Barrichellu, nakon nesreće. Dan poslije spasa nije bilo za vozača Simtecha Rolanda Ratzenbergera.

''Vidio sam da je utučen zbog svega što se događalo tog vikenda, s Rubensom i posebno Rolandom, i vrlo je emotivno proživljavao te trenutke. Zato sam mu rekao: 'Ti si trostruki svjetski prvak, dokazao si da si najbrži od svih ovdje, ne moraš više voziti, pusti sve to, hajdemo radije na pecanje' - otkrio je kasnije Watkins.

''Nije me poslušao, samo je rekao 'ne mogu odustati, moram još voziti', pričao je Watkins kasnije.
U Formuli 1 je na poziciji vodećeg čovjeka medicinskih službi, Watkins proveo više od dva desetljeća, uložio je maksimalne napore da se vozači Formule 1 osjećaju što sigurnije. Posebno nakon smrti Ayrtona Senne tog 1. svibnja 1994. godine.

Od trenutka njegove pogibije pa sve do danas ispričane su mnoge priče, snimljeni filmovi, ali sjećanja jednostavno ne blijede. Mi smo danas, 26 godina nakon tragedije, odlučili da se prisjetimo Sennih trijumfa, nekih od najvećih koje je ostvario po kiši. Uostalom otišao je u povijest Formule 1 kao ''Kišni čovjek'' .

Ayrton Senna je u karijeri ostvario 41 pobjedu, 65 pole positiona, vozeči za Toleman, Lotus, McLaren.Tri put je bio svjetski prvak 1988, 1990 i 1991. godine, sva tri puta kao vozač McLarena. Debitirao je na VN Brazila 25. ožujka 1984 godine u slabom Tolemanu s Hartovim motorom. Na VN Monaka dva mjeseca kasnije završio je kao drugi po jakoj kiši. I možda je glupo što smo izabrali upravo ovu utrku, kao prvu, jer Senna nije pobijedio, ali je vozio fenomenalno i mnogi su mišljenja kako bi na kraju pretekao Prosta da utrka nije prekinuta.

U Monacu se predstavio

Dan ranije u kvalifikacijama, Senna je imao tek 13. vrijeme. Nedelja donosi jaku kišu koja je skoro potopila ulice kneževine. E sada, dovoljno je zamisliti usku stazu Monaca, kišu i mjesto na kojem se našao tada mladi Brazilac. Međutim, svijet Formule 1 će upravo na toj utrci upoznati jednog nevjerojatnog vozača koji najbolje funkcionira u najtežim, skoro nemogućim situacijama. Prost i Mansell su se borili na vrhu, a Senna je već do 14-tog kruga došao iza leđa trećem Laudi. Šest krugova kasnije ispred Senne je bio samo Prost. Nije Brazilac odustajao, činilo se kako će proći i "Profesora", ali je Francuz u 29 krugu tražio prekid utrke. Tri kruga prije kraja Jacky Ickx, direktor utrke je dao signal, utrka je prekinuta. Svijet je upoznao Sennu koji je će uskoro potpisati za Lotus.

Video: Monaco 1984.

Prva pobjeda u Estorilu

Ako nije pobijedio u Monacu, jeste u Estorilu. I to odmah na početku sezone, u drugoj utrci koja je vožena 21.travnja. Ovaj put je bio najbolji u kvalifikacijama, na utrci njegova pobjeda niti jednog trenutka nije došla u pitanje. Prosto djeluje nemoguće kako je tada kao mlad vozač odradio vrhunsku utrku u teškim uvjetima. Samo devet vozača je završilo utrku, odustali su Lauda, Prost, Piquet, Rosberg. Samo je Alboreto bio u istom krugu kao Ayrton.

Video: Portugal 1985.

Nadmudrio Mansella

Sljedeća u našem izboru je VN Velike Britanije iz 1988. godine. Na Silverstoneu je bilo kiše onako kako to zna u Engleskoj. Na startu su prva dva mjesta držali vozači Ferrarija, Berger i Alboreto, Senna i Prost su bila tu odmah iza. Senna je sa svojim momčadskim kolegom, Prostom vodio veliku borbu za naslov prvaka. Ayrton je već u prvom krugu prošao Alboreta, 13. krugova kasnije i Bergera. Prost odustaje u 24. krugu, Mansell nije mogao stići Sennu.

Video: Velika Britanija 1988.

Napokon pao i Interlagos

Ludo zna biti i kada kiša pada na Interlagosu. Senna je imao dva naslova svjetskog prvaka, ali do 1991. godine nije imao pobjedu na domaćem terenu. Ova utrka nije od početka vožena po kiši, ali je kiša spasila Sennu. On je od početka vodio, ali se onda dogodio kvar na mjenjaču. Sennin McLaren se zaglavio u šestoj brzini, Patrese je prijetio, ali je onda došla kiša. Posljednja dva kruga vozio je tako i odnio pobjedu. Ipak, ovakva utrka toliko je umorila Sennu da nije mogao samostalno izaći iz bolida. Zbog grčeva u ramenima na postolju je jedva podigao pehar.

''U jednom trenutku sam imao osjećaj kao da sam izgubio svijest. Tek kada sam prošao ciljnu ravninu shvatio sam. Osjećao se sretno, bio sam živ. Na Interlagosu sam dao sve što sam mogao da pobijedim'', pričao je Senna.

Video: Brazil 1991.

Lap of Gods

U ovoj priči je neizostavan je Donnington 1993. godine. Nakon duže vremena se vozila jedna utrka na Donningtonu, ovaj put za VN Europe. U prvom krugu koji je nazvan "Lap of Gods" i ušao je u povijest kao jedan od najboljih trenutaka Formule 1. Na startu kratko Senna gubi jednu poziciju, pada na peto mjesto, ali onda polako prolazi Wendlingera, Michaela Schumachera, Hilla i Prosta. Hill je na kraju bio drugi sa skoro minutu i pol zaostatka. Samo je devet vozača uspjelo na kraju doći do cilja.

Video: Donnington 1993.

Najkraća utrka ikad

Ako je u Monacu 1984. godine ostao bez pobjede na utrci koja je prekinuta, u Adelaideu 1991. godine je slavio nakon prekida. Ova je bila najkraća utrka ikada vožena, jer je završena nakon 14 krugova. Uvjeti su bili iz današnje perspektive za odgodu starta, ali se ipak vozilo. Mansell je bio za vratom Ayrtonu, ali nije izdržao. Šest vozača je uzelo mrvice. Senna pet bodova, šesti Morbidelli pola boda.

''Najveća je greška zbog čega smo opće startali'', rekao je nakon utrke Senna koji je tako postao treći put svjetski prvak.

Video: Australia 1991.

 

Kopirati
Drag cursor here to close