Prvi Meksikanac pobjednik VN Monaca

Utrka dva puta prekidana, Perez na kraju slavio

Kako se staza sve više sušila, neki su prešli na intermediate gume, a neki poput Sainza su čekali trenutak da prijeđu na gume za suho. U tim promjenama najveći gubitnik je ispao domaći vozač, do tada vodeći Leclerc.
Sport / Ostali sportovi | 29. 05. 2022. u 18:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Organizatori utrke nisu ništa riskirali pa su nakon formacijskog kruga uz crvene zastave bolide vratili u boks, uslijedila je pauza. prije samo starta je počela padati kiša koja je iz minute u minutu pojačavala pa se staza našla pod vodom. Čekalo se da jak pljusak prođe kako bi smo napokon gledali VN Monaca. I to dogodilo iza 16 sati. Start je bio leteći, safety car se povukao sa staze.

Kako se staza sve više sušila, neki su prešli na intermediate gume, a neki poput Sainza su čekali trenutak da prijeđu na gume za suho. U tim promjenama najveći gubitnik je ispao domaći vozač, do tada vodeći Leclerc.

Kada je krenuo po novi komplet guma, morao je čekati da prvo posluže Sainza koji je bio ispred na stazi. Ne treba niti govoriti kako se osjećao u tom trenutku vozač Ferrarija kojeg prate nevjerojatni maleri na utrkama za VN Monaca. U ranoj fazi utrke pažnju na sebe je skrenuo Gasly koji je prošao dva bolida na stazi, Kineza Zhoua i Australca Ricciarda.

Onda je došao 27 krug, u kojem je Mick Schumacher neugodno udario u zaštitnu ogradu, bolid se bukvalno prepolovio pa je slika bila puno gora što je bila sami situacija. Jednostavno, Mick je prvo udario u zaštitnu ogradu zadnjim dijelom bolida. Schumacher je prošao pitlaneom u pratnji liječnika za svaki slučaj. Na kraju
prema protokolima morao proći pregled.

Nakon što je bolid uklonjen, utrka je nastavljena u situaciji kada je Perez držao prvo mjesto, ispred Sainza, Verstappena i razočaranog Leclerca. Utrka se nastavila iza sigurnosnoga automobila koji je poveo vozače u leteći start, a vozači su za vrijeme prekida mogli promijeniti gume i izvršiti popravke na svojim bolidima.

Vozači Red Bulla stavili su nove setove medium guma dok su se vozači Ferrarija odlučili za deset krugova stari hard na kojem su vozili i prije prekida. S obzirom na crvenu zastavu i prekid utrke, u nastavku se vozilo "na vrijeme" ne onih predviđenih 77 krugova. Ništa specijalno se nije dogođalo u tom periodu.

Hamilton je pravio pritisak, ali je Alonso bez problema čuvao sedmo mjesto. Norris je otišao u boks na nekih 15-tak minuta prije kraja, ali se bez problema vratio ispred Alonsa. Albon je odustao dok je ocon zaradio pet sekundi kazne.

Na deset minuta prije kraja Sainz se našao u problemima jer je trojka iza njegovih leđa smanjila zaostatak. U jednom trenutku je Verstappen pitao ljude na pit wallu " koliko su potrošene gume kod Checa", ali pravi odgovor nije dobio. Potjera je trajala nekih četiri - pet minuta, ali se ništa nije značajnije dogodilo.

Sergio Perez je postao prvi Meksikanac pobjednik VN Monaca. Na postolju su ostali Sainz i Verstappen, dok su se iza nesretnog Leclerca našli Russell, Norris, Alonso, Hamilton, Ocon i Bottas.

Kopirati
Drag cursor here to close