Irene Wust osvojila peto pojedinačno zlato

Ušla u povijest sada slijedi vjenčanje sa djevojkom

"Uvijek kažem da su godine samo broj", rekla je. "Ali ja imam 35 godina i zaista želim da imam decu, tako da u jednom trenutku moraš da odustaneš," naglasila je Wust koja je Nizozemsku javnost iznenadila je 2009. godine izjavom da je biseksualka.
Sport / Ostali sportovi | 07. 02. 2022. u 18:53 Feđa Ibrulj

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nije bilo lako Irene. Gledati nastup Japanke, svjetske rekorderke Miho Takagi. Najbolje klizačice ove sezone. Koja nije mogla dostići Nizozemku, Ostala je kratka 44 stotinke. Nizozemka je ušla u povijest olimpizma, brzo klizanja, definitivno je potvrdila status jedne od najvećih sportašica ikada. Prvo zlato je uzela u Torinu 2006. godine na 3000 metara, danas je postala s 35 godina najstarija brzoklizačica s osvojenim zlatom. Prva koja je osvojila pet medalja na pet Olimpijada.

Dobro tu je Steve Redgrave, ali je on osvajao zlata kao veslač u dvojcu i četvercu.

"Prvi put je najlakše osvojiti, peti put je bilo najteže" priznaje Wust.

"Olimpijski rekord na ovoj stazi je nevjerovatan. Bila sam zaista brza. Strašnio sam ponosna na sebe što sam dala svojih najboljih 1.500 u najvećem trenutku. Teško mi je objasniti što se događa, ovo je jako emotivan trenutak za mene" rekla je nakon nastupa Wust.

Nakon što je u ponedjeljak obranila naslov i uzela još jedno zlato na ZOI u Pekingu na 1.500 m. Šesto kojim je postala najuspješnija brzoklizačica na olimpijskim igrama.Nizozemska je klizačica obranila naslov olimpijske pobjednice s vremenom 1:53.28, što je olimpijski rekord, dok je svjetska rekorderka Japanka Miho Takagi zauzela drugo mjesto i osvojila srebrnu medalju s vremenom 1:53.72.

Još jedna Nizozemka Antoinette de Jong osvojila je brončanu medalju (1:54.82). Zahvaljujući ovoj pobjedi Nizozemka je prestigla Njemicu Claudiju Pechstein koja ima pet zlatnih medalja u brzom klizanju. Wust sada ima ukupno 12 medalja i na trećem je mjestu svih sportaša i sportašica po broju postolja na zimskim olimpijskim igrama.Prve ZOI 35-godišnju Wust bile su one u Torinu 2006., a najavila je da nakon Pekinga odlazi u mirovinu.

Planira da se vjenča sa svojom djevojkom, Leticijom de Jong, ovog ljeta - njihovo vjenčanje je nekoliko puta odlagano zbog pandemije i rekla je da se raduje istraživanju života izvan sveobuhvatnog svijeta elitnog takmičenja.

"Uvijek kažem da su godine samo broj", rekla je. "Ali ja imam 35 godina i zaista želim da imam decu, tako da u jednom trenutku moraš da odustaneš," naglasila je Wust koja je Nizozemsku javnost iznenadila je 2009. godine izjavom da je biseksualka.

Bila je pet godina u vezi s kolegicom Sanne van Kerkof, kasnije je opet upoznala jednog momka, sada je tu Leticija.

Kopirati
Drag cursor here to close