Pobjedio kancer i osvojio zlato

Parrot: Borba s kancerom me učinila još boljim

"Sva ta borbu koju sam vodio me učinila jačim.Sada pokušavam cijeniti svaki dan, od onih malih stvari ujutro sve do svoje strasti prema snowboardu", kaže Parrot.
Sport / Ostali sportovi | 07. 02. 2022. u 10:30 Feđa Ibrulj

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nekoliko mjeseci nakon osvajanja srebrne medalje u Pyeongchangu, Kanađanin Max Parrot je saznao da boluje od raka limfnog sustava.

"Samo osam mjeseci nakon Olimpijskih igara otkrio sam da imam kancer. Znao sam da ću propustiti cijelu sezonu, pa smo odlučili da snimimo moje putovanje. Tako da sam kod sebe stalno imao kameru koja je snimala sve. Bila je to velika misterija, snimali smo svakog dana, a nismo znali kakav će biti ishod svega. Prošao sam kroz ukupno 12 tretmana kemoterapije za šest mjeseci, to je bio najteži period u mom životu. Nisam znao mnogo o kanceru. Pročitao sam da je 1960. godine postojalo samo 10% šansi da preživite ovu bolest. Ali zaslugom svih ljudi koji su učestvovali u istraživanju, sada su ti procenti povećani na čak 80%. Zato sam odlučio da postanem govornik na ovu temu i veoma sam ponosan na svoj dokumentarac jer je cilj bio da prikupimo novac i doprinesemo tome da šanse budu veće i od tih 80%," govorio je u dokumentarcu Max Parrot koji niti jednog trenutka nije razmišljao o odustajanju.

Veliki pobjednik je postao još veći kada se nada popeo na najvišu stepenicu postolja u Pekingu. Kao zlatni u disciplini slopestyle. Parrot se najbolje snašao s masivnim skokovima na stazi u parku Genting, inspiriranom Velikim kineskim zidom, a zlato mu je donijela druga vožnja s ocjenom od 90.96. Srebro je pripalo kineskoj tinejdžerskoj senzacij, 17-godišnjem Su Yimingu (88.70), dok je Kanađanin Mark McMorris (88.53) završio treći. Kanađanin je prije četiri godine bio srebrni u ovoj disciplini iza Amerikanca Redmonda Gerarda, koji je danas bio četvrti (83.25).

"Definitivno nisam želio biti drugi ili treći, želio sam zlato, to je ono što me vuklo posljednjih mjeseci. Ovo je moj najbolji nastup u karijeri. Izuzetno sam ponosan na sebe. Ovo su moje treće olimpijske igre, a znate da nije lako izboriti se za mjesto u reprezentaciji jer Kanada ima toliko sjajnih snowboardera. Sva ta borbu koju sam vodio me učinila jačim.Sada pokušavam cijeniti svaki dan, od onih malih stvari ujutro sve do svoje strasti prema snowboardu. Pokušavam se nasmijati po cijele dane, a s tim sada dolaze i rezultati. Odlično je", pričao je nakon svog nastupa oduševljeni Parrot.

Kopirati
Drag cursor here to close