Nastup Rusa i Bjelorusa na OI

Ukrajinci bijesni na MOO: ''Bach je veliki licemjer''

''Ovo licemjerje je prilično jadno'', rekao je Kulebo o predsjedniku MOO-a Bachu.
Sport / Ostali sportovi | 17. 02. 2023. u 11:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba u izjavi za medijski koncern Funke nazvao je predsjednika Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomasa Bacha licemjerom.

''Ovo licemjerje je prilično jadno'', rekao je Kulebo, prenosi njemačka novinska agencija DPA.

Otvaranje vrata sportašima

Kritike su upućene na račun predsjednika MOO-a jer je posljednjih tjedana počeo otvarati vrata ruskim i bjeloruskim sportašima za nastup na velikim natjecanjima, a posljedično bi to mogla biti i priprema za sudjelovanje na Olimpijskim igrama u Pariz sljedeće godine.

''Zemlja koja izvrši agresiju koju je osudila velika većina u Ujedinjenim narodima izgubila je pravo nastupa na Olimpijskim igrama. To se odnosi i na sve sportaše te zemlje'', rekao je Kuleba.

S tim u vezi, ukrajinski ministar vanjskih poslova ponovo je istaknuo mogućnost da će Ukrajina bojkotirati Igre u Parizu ako se na njima mogu natjecati ruski i bjeloruski sportisti.

''To je jedna od mogućnosti. Kada bi ruski i bjeloruski sportaši došli u Pariz umjesto ukrajinskih, to bi bilo protiv svih sportskih, političkih i moralnih standarda'', rekao dodao je.

Bojkot Ukrajine

MOO trenutno nastoji vratiti ruske i bjeloruske sportaše u međunarodna natjecanja, od kojih je većina dobila godinu dana zabrane. Jedna od MOO-ovih ideja je da nastupaju bez nacionalnih simbola, da moraju potvrditi poštivanje pravila MOO-a i da ne podržavaju aktivno rusku agresiju u Ukrajini.

''To je potpuno neprihvatljivo. Većina ruskih sportaša koji su osvojili medalje na posljednjim igrama predstavljaju klubove pod okriljem ruske vojske'', upozorio je Kuleba.

Kuleba ima snažnu podršku za svoje ideje kod kuće. Bivši svjetski boksač prvak Vladimir Kličko nazvao je MOO-ove napore da vrati ruske i bjeloruske sportiste "izdajom olimpijske ideje".

Prema Kličkovim riječima, on je i za bojkot igara s ruskim i bjeloruskim sportašima te se nada da će mu se pridružiti što više zemalja.

Kopirati
Drag cursor here to close