Pariz 2024.

Olimpijska baklja započinje put u Marseilleu

Tijekom Igara, Marseille će biti domaćin jedriličarskih natjecanja, kao i deset utakmica nogometnih turnira za žene i muškarce, na stadion Vélodrome.
Sport / Ostali sportovi | 03. 02. 2023. u 12:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Put olimpijskog plamena u Francuskoj, prije Igara u Parizu od 26. srpnja do 11. kolovoza 2024., započet će u proljeće 2024. u Marseilleu, što je prva etapa njegovog putovanja po zemlji, objavili su u petak organizatori.

"Bio je to prilično prirodan i očigledan izbor", rekao je Tony Estanguet, predsjednik organizacijskog odbora Olimpijskih igara u Parizu (COJO) za AFP, hvaleći grad koji je "strastven prema sportu, topao, popularan i multikulturalan". Također spominjući povezanost Marseillea s Grčkom, kao koloniju Massalia koju su osnovali Grci oko 600. prije nove ere, javlja Hina.

Tijekom Igara, Marseille će biti domaćin jedriličarskih natjecanja, kao i deset utakmica nogometnih turnira za žene i muškarce, na stadion Vélodrome.

"Potpuni put plamena do Pariza, nakon dolaska u Marseille, trebao bi biti objavljen krajem svibnja, nešto više od godinu dana prije Igara", rekao je Tony Estanguet. Plamen će stići u proljeće 2024. u Marseille na brodu Bélem, jednom od najstarijih brodova s ??jedrima u Europi koji još plove, nakon desetodnevnog putovanja iz Grčke, gdje će, kao i na svakom izdanju Igara, prethodno biti upaljena tijekom ceremonije u drevnoj Olimpiji.

"Marseille su osnovali Grci koji su došli iz Fokeje prije 2600 godina: tražeći dobrodošlicu plamenu na našim obalama, htjeli smo se ponovno povezati s ovom velikom poviješću dijeljenja, bratstva, različitosti i solidarnosti“, kazao je gradonačelnik Marseillea Benoît Payan.

Kopirati
Drag cursor here to close