Kraj ZOI-ja

Ugašen olimpijski plamen u Pekingu; Norvežani najuspješniji

Uz pjesmu dečjeg zbora spuštena je olimpijska zastava koju je predsjednik MOO-a Thomas Bach predao predstavnicima domaćina narednih Igara u Italiji 2026. godine.
Sport / Ostali sportovi | 20. 02. 2022. u 19:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na stadionu "Ptičje gnijezdo" u  Pekingu  u nedjelju je obavljena  svečana ceremonija zatvaranja 24. zimskih olimijskih igara. 

Ceremonija je počela dječjim plesom ispod velike pahulje. Zatim je podignuta  kineska i zastava MOO-a, a nakon defilea sportaša ceremonija je nastavljena točkom koja simbolizuje rastanak, ali i novi život.

Uz pjesmu dečjeg zbora spuštena je olimpijska zastava koju je predsjednik MOO-a Thomas Bach predao predstavnicima domaćina narednih Igara u Italiji 2026. godine.

Ceremonija je završena spektakularnim vatrometom iznad stadiona i plesom izvođača na terenu. 

U proteklih 16 dana za olimpijska odličja borilo se 3.000 sportaša iz 91 države.  

Najuspješniji sudionici igrara su sportaši iz Norveške koji su ukupno osvojili 37 medalja, od kojih 16 zlatnih, slijede Njemačka sa 12, Kina se devet, te SAD, Švedska i Nizozemska sa po osam najsjajnih odličja.   

Među osvajačima medalja bili su sportaši iz rekordnih 29 država. 

Junak ovogodišnjih igara je Norveški biatlonac Johannes Thingnes Bo sa osvjenih pet medalja, četiri zlata i jednom broncom.

Od šest  bh. predstavnika u Pekingu najbolji plasmane zabilježila je 22-godišnja Visočanka Elvedina Muzaferija, koja je zauzela 25. mjesto u  disciplini Super-G  i Emir Lokmić sa 27. mjestom u slalomu.  

Naredne Zimske olimpijske igre bit će održane 2026. godine u Italiji, u Milanu i Cortini D'Ampezzo. 

Kopirati
Drag cursor here to close