Čudna VN Australije

Tri crvene zastave, čudne odluke vodstva utrke i slavlje Verstappena

Podatak da je utrka završila pod sigurnosnim automobilom nakon treće crvene zastave dovoljno govori o tome kakvu smo utrku gledali, s nekim pomalo čudnim odlukama vodstva i ljudima iz FIA-e.
Sport / Ostali sportovi | 02. 04. 2023. u 10:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Još jedna kontroverzna utrka u svijetu Formule 1. Ona koja je trajala preko dva i pol sata iako se zvanično vozilo samo 58 krugova na uličnoj stazi u Melbourneu. Podatak da je utrka završila pod sigurnosnim automobilom nakon treće crvene zastave dovoljno govori o tome kakvu smo utrku gledali, s nekim pomalo čudnim odlukama vodstva i ljudima iz FIA-e.

Na kraju je pobijedio Max Verstappen ispred Lewisa Hamiltona i Fernanda Alonsa. Međutim, u posljednjem krugu i svemu onome što se dešavalo nakon drugog restarta utrke dugo će se pričati. Ponajviše zbog kaosa koji je nastao iza leđa Verstappena i Lewisa Hamiltona. Došlo je do kontakta prvo između Carlosa Sainza i Fernanda Alonsa koje izvukao deblji kraj.

Stroll se probio na treće mjesto, ali je u trećem zavoju izletio, dok je najgore prošla momčad Alpinea s obzirom na žestoki međusobni sudar Gaslyja i Ocona. Nakon toga je odlučeno da će utrka biti zaključena iza sigurnosnog automobila, s tim da je ustvari taj jedan krug nakon restarta poništen.

Pored momčadi Alpinea čiji su bolidi uništeni u "krugu koji se nije vozio", pojedinačno najviše razloga za ljutnju je imao Carlos Sainz koji je na kraju kažnjen pet sekundi. Španjolac je poprilično burno reagirao nakon što je saznao za kaznu.

Što se tiče same utrke prije njene sporne završnice, vidjeli smo na startu sjajan potez Russella koji je prošao Verstappena, ali i Leclerca koji je nakon kontakta s Lanceom Strollom završio u šljunku te je za njega utrka bila gotova nakon samo nekoliko sekundi. Hamilton je također prije prvog restarta došao na drugo mjesto. Novi prekid smo imali u sedmom krugu kada se Albon zabio u zaštitnu ogradu. Russell i Sainz su otišli u bokseve na promjenu guma, ali je uskoro istaknuta crvena zastava pa su i svi ostali vozači dobili priliku promijeniti gume.

Sigurnosni automobil je poveo sve vozače u ‘formacijski krug’ prije samog restarta utrke, a direkcija utrke je odlučila kako ćemo imati standing start tj. praktički još jedan start kao na samom početku utrke. Hamilton je zadržao vodstvo dobrom reakcijom na startu, a Verstappen se kratko našao pod pritiskom Fernanda Alonsa. Ostalo je pitanje, da li je baš morala biti istaknuta crvena zastava nakon Albona. Verstappen je preuzeo vodstvo u 12. krugu, Russell je odustao šest krugova kasnije.

Manjih problema je imao Verstappen u 47. krugu, izletio je sa staze, izgubio tri sekunde, ali je i dalje ostao vodeći čovjek utrke. Nakon što je Magnussen na izlazu iz drugog zavoja udario u zaštitni zid stražnjom desnom gumom, opet je utrka prekinuta, točnije vidjeli smo ponovo dva kruga prije kraja crven zastave. Utrka se konačno privela kraju još jednim restartom, ali ovaj put iza sigurnosnog automobila i bez utrkivanja.

S obzirom na to da vozači u prethodnom pokušaju nisu prošli nijedan sektor – uspostavio se posljednji poznati poredak, ali bez bolida koji su odustali. Lance Stroll je na kraju četvrti, Perez peti, Norris šesti. Nico Hülkenberg je osvojio vrijedne bodove za Haas na sedmoj poziciji, a domaći vozač Oscar Piastri, u drugom McLarenu, je osvojio svoje prve bodove u karijeri završivši na osmom mjestu. Krug desetorice su zatvorili Guanyu Zhou u Alfi Romeo te Yuki Tsunoda u AlphaTauriju. Poredak je takav, hoće li ostati vidjet ćemo u tijeku dana...

Kopirati
Drag cursor here to close