Osvojio treću titulu zaredom

Svi rekordi Maxa Verstappena

Sa 17 godina i 166 dana, Verstappen je bio najmlađi vozač koji je ikada debitirao u Formuli 1.
Sport / Ostali sportovi | 26. 11. 2023. u 17:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od ulaska u Formulu 1, Max Verstappen je obarao rekorde za rekordom. Sve je počelo na Velikoj nagradi Japana 2014. godine, kada je debitirao na zvaničnom Grand Prix vikendu. Samo tri dana nakon svog 17. rođendana, zamijenio je Jean-Éric Vergnea na prvom slobodnom treningu. U godinama koje su uslijedile, Verstappen je nekoliko puta prepravljao povijesne knjige.

Sa 17 godina i 166 dana, Verstappen je bio najmlađi vozač koji je ikada debitirao u Formuli 1. Bilo je to tijekom Velike nagrade Australije 2015. godine. Verstappen je dugo vozio na devetom mjestu i činilo se da ć osvojiti nešto poena ali problem s motorom mu je pokvario planove.

Dvije sedmice nakon svog debija u F1, Verstappen je otputovao na međunarodnu stazu Sepang na Veliku nagradu Malezije. Nizozemac je odlično krenuo u vikend. Na svim slobodnim treninzima, Verstappen je bio među prvih deset. Verstappen je također bio brz u kvalifikacijama: postavio je vrijeme 1:51.981 u Q3 sa svojim Toro Rosom, što mu je donijelo šestu startnu poziciju.

Upravo je u Sepangu osvojio prve bodove, završio je sedmi. Kao najmlađi ikada koji je osvoji bodove u Formuli 1. Imao je 17 godina i 180 dana.

Na VN Španjolske 2016. godine, Verstappen uskače u bolid Red Bulla kao zamjena za Daniila Kvyata. Iskoristio je svoju priliku nakon sudara Rosberga i Hamiltona, pa je u 13. krugu preuzeo vodstvo u poretku. Opet kao najmlađi. Sljedeći rekord oborio je baš kao najmlađi pobjednik jedne F1 utrke. Imao je 18 godina i 228 dana.

Nakon ovog rekorda, redali su se sljedeći. Najmlađi s najbržim krugom, vozač s najviše preticanja u sezoni (78). Prije tri godine je postao prvi Nizozemac koji je ikada osvojio pole position. Max je osvajač i vozačkog Grand Slama. Na VN Austrije, uzima pole, vodi u svakom krugu na utrci te vozi najbrži krug. Sa svega 23 godine i 277 dana.

Ove godine je ostvario 21 podium, čime je oborio vlastiti rekord iz 2022. godine s nevjerojatnih osamnaest mjesta na podiumu u sezoni. Ove sezone je došao do rekordnih 19 pobjeda na 22 utrke. Osvojio je 575 bodova, ubilježio deset uzastopnih pobjeda.

Na utrci za VN Japana je upisao trijumf 13. put zaredom nakon što je ostvario i pole position. Ove godine je postao prvi vozač koji je ostao na vrhu poretka više od 1000 kilometara u jednoj sezoni. 

 

Kopirati
Drag cursor here to close