Novogodišnja turneja

Sve je počelo u Garmishu 1953. godine

Još tamo 1949. godina, u jednoj kući u Garmischu se priča pokrenula. Na početku su se takmičenja održavala u tajnosti, jer je njemačkim skijašima skakačima bilo zabranjeno da nastupaju, pa se čekala dozvola.
Sport / Ostali sportovi | 29. 12. 2022. u 00:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ni Svjetsko prvenstvo, niti Olimpijske igre nisu toliko važne u skijaškim skokovima kao što je Novogodišnja Turneja četiri skakaonice. Veliki broj je onih koji će sa zadovoljstvom gledati još jednu turneju u ovom trenutku nije upoznat sa stanjem u Svjetskom kupu, tko je vodeći, tko je favorit, tko nije u formi. I većini nije ni važno. Svi znaju za Oberstdorf, Garmisch-Partenkirchen, Innsbruck i Bischofshofen. I tako je godinama.

Janne Ahonen je slavio pet puta, Jens Weissflog četiri. Neki od najboljih ikada nisu uspjeli slaviti više od dva puta, što potvrđuje činjenicu koliko je teško osvojiti Novogodišnju turneju. Kako je sve počelo?

Još tamo 1949. godina, u jednoj kući u Garmischu se priča pokrenula. Na početku su se takmičenja održavala u tajnosti, jer je njemačkim skijašima skakačima bilo zabranjeno da nastupaju, pa se čekala dozvola. To nije spriječilo skakače iz Innsbrucka da pozovu svoje prijatelje iz Garmisch-Partenkirchena (SCP) na ski skokove na Seegrubeu koji se nalazi blizu Innsbrucka jer je tada Bergisel skakaonica još bila u ruševinama.

Na kraju je odluka o jednom takmičenju pala tamo negdje u svibnju mjesecu 1952. godine. Tri skakaonice su od početka bile planirane, tek je Oberstdorf uskočio kako se bi napravio balans između saveza Austrije i Njemačke. Na kraju je 1. siječnja 1953. krenulo takmičenje. Iz Garmischa.

Na zaletištu su se našla 33 skijaša skakača, najviše iz Njemačke 14. Austrija je imala osam, Norveška tri, Švedska 4, Jugoslavija tri i Švicarska jednoj takmičara. Jugoslaviju su predstavljali Karel Klančnik, Janez Polda i Jože Zidar.

Karel Klančnik iz Mojstrane je još 1948. godine nastupao na Olimpijskim igrama. Janez Polda također je imao iskustvo Olimpijade, on je još 1948. godine skočio na Planici 120 metara. Treći iz ovog društva, Jože Zidar je upravo u Garmischu imao svoje prvo veliko takmičenje. Asgeir Dølplads, Norvežanin je slavio u Garmischu, ali je na kraju završio tek kao treći jer je u Bischofshofenu bio sedmi.

Legendarni Sepp Bradl je uz tri druga mjesta dodao jedno prvo za ukupnih 878.6 bodova. Već 1956. godine, njemačka televizija je emitirala skokove koji će s vremenom rasti do jednog od najvećih sportskih događaja na prelasku iz stare u novu godinu. Od 1972. godine potpisano je prvo sponzorstvo ovog događaja s tvrtkom Intersport. Trojica skakača su uspjela povezati ukupni trijumf s četiri pojedinačne pobjede na četiri skakaonice. Prvi je bio Sven Hannawald (2002), nakon njega su to napravili Kamil Stoch (2018) te Ryōyū Kobayashi godinu poslije.

Zanimljivo, posljednjih šest turneja, pobjednici su bili iz Poljske i Japana. Stoch tri puta, Kubacki jednom, Kobayashi dva puta. Trenutačno, vodeći čovjek ukupnog poretka Svjetskog kupa je Dawid Kubacki, ima 650 bodova ispred Anžea Lanišeka iz Slovenije i Austrijanca Stefana Krafta.

 

Kopirati
Drag cursor here to close