Red Bull Cliff Diving

Stari most: savršen most za savršene skokove

Mostar je, to odavno nije tajna, jedna od omiljenih stanica za skakače i istinski ''klasik'' Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva.
Sport / Ostali sportovi | 29. 08. 2022. u 14:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Red Bull Cliff Diving je proteklog vikenda u Mostaru, kako se i očekivalo, donio izuzetan sportski događaj u gradu na Neretvi. Natjecanje je obilovalo vrhunskim skokovima i rezultatima, pa i ponekim rekordom, a zanimljivih događanja nije manjkalo ni mimo platformi za skokove.

Mostar je, to odavno nije tajna, jedna od omiljenih stanica za skakače i istinski ''klasik'' Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva. Jedina lokacija u ovogodišnjem kalendaru koja se nalazi na UNESCO-ovoj listi Svjetske kulturne baštine uvijek ponudi uzbudljivo nadmetanje, sjajne skokove i dosta iznenađenja. Tako je bilo i ove godine.

Kiša desetki na Neretvi

Desetka kao ocjena nije prečesta pojava na natjecanjima, jer za nju treba besprijekorno ispuniti sve kriterije sudaca, koji su izuzetno strogi. Ove godine u Mostaru skakači su sjajnim skokovima od sudaca izmamili neuobičajeno visoke ocjene, a ona najviša je dodijeljena čak 12 puta, za četvoro skakača.

Pobjednik, Rumunj Constantin Popović, dobio je jednu desetku, za skok u posljednjoj seriji. No, visoke ostale ocjene, u kombinaciji s visokim koeficijentom težine njegovih skokova, donijele su mu ne samo pobjedu već i novi rekord prvenstva u broju bodova osvojenih na jednom natjecanju (481,5), koji je do sada držao njegov sunarodnjak Catalin Preda.

Foto: PR / Red Bull Cliff Diving u Mostaru

''Uvijek može bolje, i siguran sam da će i biti. Catalin je postavio rekord u Parizu, i neki su mislili da će taj rekord dugo stajati. Ali neki su mislili i da će ga neko vrlo brzo oboriti, što se i desilo. Siguran sam da će i moj rekord neko oboriti'', izjavio je Popović nakon trijumfa.

Drugoplasirani Preda sakupio je čak pet desetki. Veliki Gary Hunt je skakao sjajno i upisao četiri najviše ocjene. No, u konkurenciji kakva je bila u Mostaru to nije bilo dovoljno ni za jedno od mjesta na pobjedničkom postolju. Hunt je završio kao četvrti, što nije često viđena situacija.

Foto: PR / Red Bull Cliff Diving u Mostaru

Pobjednica natjecanja žena, Rhiannan Iffland, ovog puta je upisala dvije desetke, po jednu u drugoj i završnoj seriji. Australka je 2019. za skok sa Starog mosta dobila čak četiri najviše ocjene, što je čini vlasnicom najbolje ocijenjenog skoka u povijesti prvenstva, kada je riječ o ženskoj konkurenciji.

Kako naučiti voljeti most?

Situacija na vrhu pobjedničkog postolja proteklog vikenda bila je identična onoj iz 2019. godine: slavili su Iffland i Popović. Popović je drugi put slavio u Mostaru, dok se Iffland izjednačila sa Huntom po broju pobjeda na Starom mostu: oboje imaju po tri.

''Konačno mogu reći da je odnos ljubavi i mržnje koji sam imala prema mostu nestao. Hat-trick pobjeda na Starom mostu je sjajan, idemo po četvrtu!'', izjavila je presretna Iffland nakon subotnje pobjede.

Foto: PR / Red Bull Cliff Diving u Mostaru

Njen ''strah'' od skoka s mosta datira još iz sezone 2017, kada je Iffland prvog dana natjecanja na Starom mostu pretrpjela ozljedu koljena prilikom skoka na zagrijavanju. Iduće godine bila je drugoplasirana, a na prvi trijumf u Mostaru čekala je do 2019. Strah od skoka sa mosta i brze riječne struje uspjela je savladati i 2021., upisavši drugu pobjedu, a sada je ostvarila i hat-trick u Mostaru.

Do ovog natjecanja, čak 17 različitih skakača je u Mostaru osvajalo mjesta među troje prvoplasiranih - devet u muškoj i osam u ženskoj konkurenciji. Stari most je jedina stanica prvenstva na kojoj su dva natjecatelja s pozivnicom debitirala na pobjedničkom postolju: nezavisni takmičar Nikita Fedotov 2017. i Catalin Preda 2018. godine.

Vrhunski sport, i više

Natjecanja Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva u Mostaru uvijek su poslastica za ljubitelje skokova i sporta uopće.

No, ovakav vrhunski sportski event svjetskog ranga privlači i priličnu pažnju medija - kako domaćih, tako i stranih.

Foto: PR / Red Bull Cliff Diving u Mostaru

Grad na Neretvi u vrijeme natjecanja redovno dobiva izuzetnu dodatnu promociju, koja sasvim sigurno uveliko doprinosi iskorištavanju turističkih potencijala ovog dragulja Bosne i Hercegovine. O tome svjedoče brojni napisi i prilozi u medijima, ali i činjenica da se i ove godine u vrijeme Red Bull Cliff Divinga u Mostaru tražila ''soba više''.

Kada se tome doda bogata ponuda večernjih sadržaja u sklopu Old Town Street Festa, koji na više bina u staroj jezgri Mostara nudi nastupe poznatih imena glazbene scene, dobije se lijep ''paket'' u kojem podjednako mogu uživati strani i domaći turisti, kao i građani Mostara, čime se iz godine u godinu iz naše zemlje u svijet šalje prelijepa slika.

Kopirati
Drag cursor here to close