Spektakl

Zatvara se Stari most: Jeste li spremi za finale Red Bull Cliff Divinga?

Nakon što su u četvrtak skakali direktno s kamenog luka Starog mosta, skakači i skakačice su u petak popodne održali drugu seriju natjecateljskih skokova s platforme, koja je postavljena tijekom noći kako bi se dobila visina od 27 (muškarci) odnosno
Sport / Ostali sportovi | 27. 08. 2022. u 12:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sve je spremno za sedmo natjecanje Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2022 u našoj zemlji i novi sportski spektakl na Starom mostu. Najbolji svjetski skakači i skakačice trening počinju u 14 sati, a natjecanje je na rasporedu od 15 sati.

Nakon što su u četvrtak skakali direktno s kamenog luka Starog mosta, skakači i skakačice su u petak popodne održali drugu seriju natjecateljskih skokova s platforme, koja je postavljena tijekom noći kako bi se dobila visina od 27 (muškarci) odnosno 21 metar (žene).

U lovu na trijumfe 

Vodstvo pred današnje finale drže aktualni prvaci, Australka Rhiannan Iffland i Francuz Gary Hunt. Hunt je u petak za četverostruki salto s pola vijka u zgrčenom položaju od sudaca dobio sjajne ocjene (10, 10 i 9,5). Ni Iffland za svoj trostruki salto s pola vijka u pregibu nije zaostala s ocjenama (9, 9 i 9,5).

U ženskoj konkurenciji, druga je Kanađanka Molly Carlson, a treća Kolumbijka Maria Paula Quintero. Kod muškaraca, drugo mjesto trenutno zauzima Rumunj Catalin Preda, dok treće dijele Španjolac Carlos Gimeno i Ukrajinac Oleksiy Prygorov.

Devetostruki prvak Hunt danas će loviti četvrti trijumf u Mostaru, dok će petostruka prvakinja Iffland pokušati da ostvari hat-trick pobjeda na Starom mostu.

"Naravno da bih volio pobijediti ovdje četvrti put. Imao sam dva dobra skoka, dovoljno za vodstvo. Ako dobijem dobre ocjene i budem na pobjedničkom postolju, bit ću sretan. Ako ne, opet ću biti sretan", kaže Britanac, koji od prije par godina nastupa pod francuskom zastavom.

Skakači i skakačice će danas izvesti dvije finalne serije. U završnici se izvode skokovi po slobodnom izboru, bez ograničenja koeficijenta težine, koji uz dobre ocjene mogu donijeti veliki broj bodova. To je prilika za skakače da izvuku "tešku artiljeriju" i pokušaju promijeniti stanje na tabeli.

Zatvoren Stari most 

"Bodovi su u težim skokovima i mislim da ćemo u subotu vidjeti dosta promjena na tabeli. Svakako se nadam hat-tricku na Starom mostu. Ali, to su ipak statistike, trudim se da ne mislim o tome prije kraja. Bilo bi sjajno, ali trenutno se fokusiram samo na sljedeći skok", izjavila je zadovoljna Iffland.

Naročito je napeto u kategoriji muškaraca, gdje vodećeg Hunta (175,10) i devetoplasiranog Nikitu Fedotovu (155,30) dijeli manje od 20 bodova.

Trening skakača počinje u 14 sati, a natjecanje je na rasporedu od 15 sati. Stari most će za vrijeme natjecanja biti zatvoren za prelazak. Ulaz je slobodan, a gledateljima se savjetuje raniji dolazak, kako bi zauzeli što bolje pozicije. Preporučuje se dolazak s desne strane, odakle se najlakše spustiti na plato ispod mosta, predviđen za publiku.

Voditelji programa bit će Zoran Filičić, novinar i komentator talijanskog Sky Sporta te Stihi i Gagara iz sarajevskog umjetničkog kolektiva Helem Nejse.

Sinoć je nastupima niza bendova i izvođača na četiri bine u Starom gradu počeo Old Town Street Fest, koji se nastavlja večeras. Na Hamam Stageu nastupaju Helem Nejse i Noa, u Old Crew Pubu svira New Primitives Band, u Bijelom Baru je Sandi Duraković Bend, a za kraj večeri slijedi RBCD After Party u klubu Alibaba.

Kopirati
Drag cursor here to close