Nova disciplina?

Sprema se revolucija u atletici, skok u dalj se potpuno mijenja?

Time bismo zapravo dobili potpuno novu disciplinu, pa bi se svi dosadašnji rezultati i rekordi trebali "zaključati", uključujući i svjetski rekord Mikea Powella (8,95 m) koji traje još od 1991. godine.
Sport / Ostali sportovi | 13. 03. 2024. u 14:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vruća tema u svijetu atletike već nekoliko tjedana je revolucija koja se najavljuje u skoku u dalj. Svjetska atletska federacija (WA) objavila je kako će testirati novu zonu odraza umjesto odrazne daske, čime bi se praktički ukinuli prijestupi. 

Točnije, skakači bi se odražavali unutar velike zone i dužina skoka bi se mjerila od mjesta odraza do mjesta doskoka u pijesku, pišu Sportske novosti.

"Zaključavanje" rekorda

Jasno je da bismo time zapravo dobili potpuno novu disciplinu, pa bi se svi dosadašnji rezultati i rekordi trebali "zaključati", uključujući i svjetski rekord Mikea Powella (8,95 m) koji traje još od 1991. godine. Kako atletičari više ne bi morali paziti da ne prestupe, imali bismo znatno duže skokove, pa time ni granica od osam metara više ne bi bila tako posebna, a za očekivati je da bi se vrlo brzo skakalo i preko devet metara.

Iz WA ističu kako je na prošlom Svjetskom prvenstvu u Budimpešti trećina skokova bila neispravna, što ubija atraktivnost natjecanja i smanjuje zanimanje publike.

"To ne funkcionira, to je gubljenje vremena. Uvođenje zone bi značilo da se svaki skok računa, što bi povećalo dramatičnost natjecanja" poručuje izvršni direktor WA Jon Ridgeon.

Najbolji svjetski daljaši imaju drugačije mišljenje

Najbolji svjetski daljaši imaju, međutim, posve drugačije mišljenje. Naglašavaju da je njihova disciplina puno kompleksnija od samog zaleta i bacanja u pijesak, odnosno da se pravilan dolazak na dasku posebno uči i uvježbava, te da je riječ o vještini koja je neizostavni dio skoka u dalj.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close