BLJESAK PODCAST | SPORT CENTAR # 37

Senad Ramadanović: Velika je razlika između karatea kao vještine i karatea kao sporta

"U jednom trenutku je Mostar odmah bio uz Sarajevo, kada je u pitanje karate sport u bivšoj državi. Škola karatea u BiH je bila jaka, jedinstvena, kontrolirana, vrlo dobra", reći će Ramadanović.
Sport / Ostali sportovi | 09. 06. 2023. u 19:55 Bljesak.info
SPORT CENTAR EP.37 // SENAD RAMADANOVIĆ: KARATE JE ŽIVOT

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rekli bismo stara škola. Škola treninga, škola koja je stvarala asove, prvake u pojedinim sportovima. Jednu takvu je prošao i Senad Ramadanović koji se 1989. godine okitio naslovom prvaka Jugoslavije u Mariboru. Naslov je osvojio u srednjoj kategoriji. Tada kao član KK Student, jakog kluba koji je u to vrijeme bio među najboljim upravo u bivšoj državi.

Uostalom na tom prvenstvu se pored Ramadanovića naslovom prvaka okitio i Enver Idrizi, njegova kategorija je bila poluteška. Student je imao sjajnu skupinu sportaša okupljenih oko velikog trenera Suada Ćupine koji će ovaj klub dovesti do drugog mjesta u ekipnoj konkurenciji, što je bio ogroman uspjeh. U to vrijeme karate kao sport u BiH je imao svoje mjesto na karti bivše države. Zahvaljujući Ćupini, Salki Ćuriću, ali i mnogim drugim kako trenerima tako i sportašima.

"U jednom trenutku je Mostar odmah bio uz Sarajevo, kada je u pitanje karate sport u bivšoj državi. Škola karatea u BiH je bila jaka, jedinstvena, kontrolirana, vrlo dobra. Temelj koji je postavio Salih Salko Ćurić je bio nevjerojatan. Ja sam počeo karijeru kao član KK Mostar, a onda sam prešao kod Suada Ćupine u KK Student
1986. godine. U to periodu od jedanaest klubova na prostoru bivše države, šest ih je bilo BiH. Opet nije bilo lako osvojiti medalju, postati državni prvak iz jednog grada kao Mostar, pored niza sjajnih karatista s prostora Jugoslavije u tom trenutku", reći će Senad Ramadanović koji je s 24 godine postao državni prvak.

Nakon što je osvojio titulu juniorskog prvaka BiH, Senad je nastupio na Europskom juniorskom prvenstvu u Sionu. Uskoro će on i Enver Idrizi nastaviti karijeru u Studentu, prije toga će završiti u knjizi "Moderni karate" jednog od velikih trenera Dušana Dacića

"Mi smo u to vrijeme trenirali po pet - šest sati dnevno. Suad Ćupina je bio jedan trenerski fanatik s kojim nije bilo šale. Ako je trening dogovoren u pet sati ujutro, trenirali smo u pet sati ujutro. Ideš, trčiš na Forticu, pa onda opet kasnije par sati treninga, gubiš po tri, četiri kilograma. Nema tu novca, nema nikakvih naknada, radiš to jer voliš", reći će Senad.

O tome koliko se karate promijenio, kako je to izgledalo tada, kako danas. Kako je osvojio naslov ekipnog prvaka u SAD, predstavljajući Texas 1998. godine. Koliko mu je karate pomogao kako u Americi u teškim trenucima po dolasku, kako kasnije kada je epizoda u informacijskim tehnologijama, projektu trezorskog poslovanja završila tako kako je završila, govorio je Senad Ramadanović nositelj crnog pojasa, četvrti dan. Trener, veteran takmičar u KK Mostar.

Senad je bio gost 37. epizode Podcasta Sport Centar portala Bljesak.info.

Kopirati
Drag cursor here to close