Uz gomilu diskvalifikacija

Slovenija ima novo zlato

"Za mene je to kazalište lutaka. Cijelu sezonu su odijela bila problem. Nevjerojatno sam ljut i ne razumijem to, imali smo super skokove, sve je bilo super, možete samo budite razočarani ovime", izjavio je izbornik Njemačke.
Sport / Ostali sportovi | 07. 02. 2022. u 20:00 Feđa Ibrulj

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nevjerojatno zanimljivo i uzbudljivo bilo je premijerno natjecanje mješovitih momčadi u skijaškim skokovima. Dobrim dijelom za to su zaslužne silne diskvalifikacije skakačica prije svega zbog opreme, ali vrlo dobri nastupi skakača Rusije odnosno Kanade koja je osvojila na kraju svoju prvu povijesnu medalju u ovom sportu.

Naravno, najviše razloga za zadovoljstvo imaju Slovenci koji nakon četiri dana igara imaju već dva zlata. Danas su sjajan posao obavili Nika Križnar, Timi Zajc, Urša Bogataj i Peter Prevc.

Slovenci su pobijedili s nevjerovatnom prednošću od 111.2 boda u odnosu na Rusiju što se rijetko kada događa u skijaškim skokovima. Od osam skokova u pobjedničkoj momčadi samo su dva bila ispod 100 metara, jedan Nike Križnar, drugi Timija Zajca. Ovdje treba napomenuti kako su skakačice išle sa zaletišta broj 17, skakači s broja 13.

Najbolji posao je napravila svojim prvim skokom Urša Bogataj od 106 metara. Sjajan je bio i Evgeniy Klimov koji je je skočio 103. metra, dok je Kanađanima medalju osigurao u posljednjoj seriji Boyd - Clowes. On je imao dva ista skoka od 101.5 metar. Međutim, vrlo vjerojatno Kanada i Rusija u nekim drugom uvjetima ne bi stigli do medalje, međutim veliki broj diskvalifikacija je diktirao rezultate. Diskvalificirane su obje skakačice Norveške, srebrma Nijemica Katharina Althaus, Japanka Sara Takanashi i Austrijanka Daniela Irashko Stolz, a sve one su prekršile složena pravila koja povezuju odijela i skije s tjelesnom težinom u pokušaju da ukloni bilo kakvu prednost, koja se može steći po tome što su sportaši lakši.

"Katharinino odijelo bilo je, navodno, preveliko. Za mene je to kazalište lutaka. Cijelu sezonu su odijela bila problem. Nevjerojatno sam ljut i ne razumijem to, imali smo super skokove, sve je bilo super, možete samo budite razočarani ovime", kazao je izbornik njemačke reprezentacije Stefan Horngacher.

Norvežani na kraju imali šest, od mogućih osam važećih skokova, a Austrija, Japan i Njemačka po jedan manje, uz dodatak da su Nijemci ostali i bez plasmana u finalnu seriju.

Kopirati
Drag cursor here to close