Nakon tri srebra i jedne bronce

Bolshunov napokon zlatni

Bolshunova na putu prema zlatu nije omeo ni pad u prvom dijelu utrke, kad je proklizao na jednom spustu, ali se brzo pridigao i bez ikakvih posljedica nastavio utrku.
Sport / Ostali sportovi | 06. 02. 2022. u 13:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon tri srebra i jedne bronce, Rus Alexander Bolshunov je napokon osvojio zlatnu medalju, u prvoj trkačkoj disciplini za muškarce na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, skiatlonu 15 km klasičnim i 15 slobodnim stilom.

Bolshunova na putu prema zlatu nije omeo ni pad u prvom dijelu utrke, kad je proklizao na jednom spustu, ali se brzo pridigao i bez ikakvih posljedica nastavio utrku.

Klasični dio je završio izjednačen s Fincem Iivom Niskanenom, da bi već nakon jednog kilometra trčanja slobodnim načinom stvorio 13.5 sekundi prednosti i nastavio je povećavati. Niskanen se, kao specijalist za 'klasiku', nije uspio dugo zadržati ni na drugom mjestu, jer ga je već nakon 2,5 km dionice slobodnim načinom prestigao Rus Denis Spitsov, nadoknadivši pola minute zaostatka iz klasičnog dijela utrke.

Moje emocije se ne mogu izraziti. Još uvijek nisam shvatio da sam istinski olimpijski prvak. Ovoga prošlog mjeseca puno sam vjerovao u sebe i shvatio da moram postati olimpijski prvak i posebno sam sretan što sam mogao učiniti to ovdje na prvoj utrci.

Nenadmašni Bolshunov je na cilj došao nakon jednog sata, 16 minuta i 9.8 sekundi sjajne utrke i tako osvojio svoje peto olimpijsko odličje, a prvo zlatnog sjaja. U Pjongčangu je osvojio srebro na 50 km klasično, u sprinterskoj štafeti i štafeti 4x10 km, a brončani je bio u klasičnom sprintu.

"Moje emocije se ne mogu izraziti. Još uvijek nisam shvatio da sam istinski olimpijski pobjednik. Puno sam vjerovao u sebe, shvatio sam da moram postati olimpijski prvak i posebno sam sretan što sam mogao učiniti to ovdje na prvoj utrci", rekao je nakon nastupa Bolshunov.

S minutom i 11 sekundi zaostatka do trećeg olimpijskog srebra u karijeri stigao je njegov 25-godišnji sunarodnjak Denis Spistov, a dvije minute iza pobjednika do cilja je došao 30-godišnji Finac Iivo Niskanen koji je tako zlatnim medaljama, na 50 km klasično iz Pjongčanga i u klasičnom momčadskom sprintu iz Sočija, dodao skiatlonsku broncu.

U Nacionalnom nordijskom centru u Zhangjiakouu norveška reprezentacija je doživjela potpuni slom. Pobjednik iz Pjongčanga Simen Krueger nije mogao nastupiti zbog pozitivnog PCR testa prije dolaska u Kinu, a oni koji su se našli na startu nisu opravdali rezultate norveških trkača iz ove i prethodnih sezona.

Hans Christer Holund je utrku završio na četvrtom mjestu (+2:30.9 minuta), a Paal Golberg je bio peti (+2:52.5). Vodeći trkač u Svjetskom kupu Johannes Hoesflot Klaebo je na cilj stigao tek kao 40. s ogromnim zaostatkom (+9:06.0), a Sjur Roethe morao je odustati nakon deset kilometara.

Kopirati
Drag cursor here to close