Japan ima treće zlato u skijaškim skokovima

Kobayashi najbolji na maloj skakaonici

Japanac je na putu do zlata veliki dio posla obavio već u prvoj seriji. Imao je skok metar i pol duži od drugoplasiranog Petera Prevca i čak 6.2 boda više od Slovenca.
Sport / Ostali sportovi | 06. 02. 2022. u 15:47 Feđa Ibrulj

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Treći put u povijesti, drugi put na maloj, pomalo zaboravljenoj skakaonici, Japan ima olimpijskog pobjednika. Sve je počelo da domaćem terenu u Saporou 1972. godine kada se zlatnom medaljom okitio Yukio Kasaya. Nakon njega Japan je dugo čekao na prvog narednog. Iako su imali sjajnih skakača, do zlata nisu mogli. Tek je Kazuyoshi Funaki probio led na velikoj skakaonici, opet je u pitanju bio domaći teren, ovaj put Nagano.

Treće zlato osvojio je danas Ryōyū Kobayashi koji polako kompletira priču o jednom od najvećih. Za sada Ryōyū ima dvije "turneje", jedan Svjetski kup, jednom je bio najbolji u letovima. Ima 25 godina, pa ako ne dođe do nekog drastičnog pada u karijeri, mogao bi Ryōyū proširiti svoju riznicu.

Japanac je na putu do zlata veliki dio posla obavio već u prvoj seriji. Imao je skok metar i pol duži od drugoplasiranog Petera Prevca i čak 6.2 boda više od Slovenca. Kamil Stoch je skočio 101.5 metara, dok su svoju priliku za postolje tražili Evgeniy Klimov i Manuel Fettner. Klimov i Prevc nisu izdržali, ali zato jeste Fettner metar i pol dužim skokom na kraju će završiti na drugom mjestu.

Još bolji posao će napraviti Dawid Kubacki koji će s osmog mjesta iz prve serije na kraju uzeti broncu. S obzirom na prednost koju je imao Ryōyū Kobayashi ispred Fettnera, nije morao forsirati, pa je i 99.5 metara bilo dovoljno za zlato.

Kobayashi je za 4.2 boda pobjegao Fettneru. Tragičar druge serije je svakako bio Peter Prevc koji za 0.5 bodova ostao bez medalje. Prevcu tako u kolekciji ostaje srebro iz Sočija s male skakaonice i bronca s velike na istom natjecanju. U Sočiju ga je na maloj skakaonici pobijedio samo Poljak Kamil Stoch koji je u Zhangjiakouu nakon trećeg rezultata u prvoj seriji na kraju završio na šestom mjestu. Već u ponedjeljak će se u skijaškim skokovima dijeliti nova odličja, a na rasporedu je mješovito ekipno natjecanje na manjoj skakaonici.

Kopirati
Drag cursor here to close