U zračnom jastuku je spas

VIDEO I Skijaške utrke kao horor filmovi

Jedan od razloga zbog kojih se zračni jastuci ne koriste leži u činjenici da stvaraju određenu težinu skijašima, koji na stazi gube stotinke.
Sport / Ostali sportovi | 26. 01. 2024. u 16:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Evakuacija helikopterima, užasavajući krici na stazama, velike zvijezde, vodeći skijaši i skijašice na operacijskim stolovima,
u bolničkim krevetima.

Svakodnevica za one koji prate ovu sezonu Svjetskog kupa u skijanju. Naravno i prije je bilo teških i opasnih padova, ozljeda, operacija, ali nikada u ovakvoj mjeri. Posebno ako se gledaju oni najbolji u Svjetskom kupu, iako je to malo nezahvalno tako promatrati.

Nekada se FIS mogao izvući na lošu stazu, vremenske uvjete ili neiskusne takmičare. Danas je slika drugačija. Dovoljno je pogledati današnju utrku u Cortini gdje je stradala najbolja skijašica svijeta Mikaela Shiffrin koja je bila ne tako davno u bolnici nakon što je Wengenu izletio njen dečko, također vrhunski skijaš, Aleksander Aamodt Kilde.

Između ove dvije nesreće imali smo onu sjajne Petre Vlhove. Stradali su Alexis Pinturault, Marco Rohler, obojica kao i Aamodt u Wengenu, Marco Schwartz, Kanađanka Stefanie Fleckenstein, Broderick Thompson. Spisak je poprilično dug.

Da stvar bude gora, jako puno utrka je ove godine odgođeno zbog loših vremenskih uvjeta. Pet brzinskih utrka zaredom, te sedam od ukupno devet, otkazano je zbog vremenskih uvjeta početkom sezone. Pa se sada kalendar puni, što stavlja na nova iskušenja skijaše. Neki su ove sezone vozili po dva spusta u dva dana.

Video: Mikaela Shiffrin Cortina

"Ubuduće je apsolutno važno izbjeći održavanje tri brzinske utrke zaredom na istom mjestu. Odluke se uvijek donose zajedno, a utrke se prebacuju tamo gdje to ima najviše smisla", rekao je FIS-ov direktor utrka Markus Waldner.

Ako je situacija takva onda se postavlja pitanje kako se skijaši i skijašice mogu zaštititi. Svjetska skijaška federacija (FIS) je odobrila uporabu zračnih jastuka u Svjetskom kupu od siječnja 2015. Tada se pričalo o tome kako skijaši i skijašice nisu zadovoljni proizvodom kompanije Daines.

Video: Marco Kohler Wengen 

Dainese je razvio sistem koji teži 800 grama, a dio je plastičnog štitnika za leđa koji bi skijaši trebali da obavezno nose na utrkama. Sada se nakon toliko godina ponovo razmišlja o tome da zračni jastuci postanu dio obavezne opreme.

Već sada imamo skijaše koji su bezuvjetno za nošenje, neki nisu. Da stvar bude gora, Matthias Mayer je u Val Gardeni koristio jastuk koji mu je donekle pomogao prilikom strašnog pada na Saslongu. Zasluge zbog čega je prošao bez težih ozljeda su išle na adresu zračnog jastuka, sve dok dodatni pregledi nisu otkrili puknuće dva kralješka.

Video: Aamodt Kilde Wengen 

Iako su mnogi i dalje tvrdili da bi bez aktivacije zračnog jastuka Mayer puno teže stradao, bilo je i onih koji su upravo njegovu aktivaciju krivili za ozljedu kralježnice. Problem je što neki skijaši i skijašice jednostavno ne žele da koriste zračne jastuke.

James Crawford, svjetski prvak u super G-u, također ne koristi zračni jastuk, kao ni Dominik Paris ili najbolji spustaš trenutačno Aleksander Aamodt Kilde koji je preživio težak pad.

"Jednom sam ga stavio i osjećao sam se previše ograničen u svojim pokretima" govorio je Paris, koji je u karijeri ostvario 22 pobjede u brzim disciplinama, a među njima i četiri na čuvenom Streifu.

"Isprobao sam ga, ali mi smeta i osjećam se sigurnije bez njega", rekao je Daniel Hemetsberger za austrijske medije, a premda Vincent Kriechmayr nije protiv nošenja zračnog jastuka ostavlja to za budućnost jer...

"To je korak u dobrom smjeru, ali ovakav kakav je sad ne dopušta potrebnu slobodu kretanja. Surađujemo s kompanijom Dainese na tome i čim će to funkcionirati, koristit ću ga. Do tada, rezultati su za mene ispred sigurnosti," rekao je.

Jedan od razloga zbog kojih se zračni jastuci ne koriste leži u činjenici da stvaraju određenu težinu skijašima, koji na stazi gube stotinke, pa je i to jedan od razloga zbog kojih se prema "jastucima" gleda s velikom dozom rezerve. Nažalost, pojedini skijaši su doživjeli teške padove. Za razliku od njih, kod Marca Odermatta nije bilo dileme:

"Moja djevojka je zaslužna za to. Dugo uopće nisam razmišljao o njemu, a onda me Stella jednom upitala nosim li ga. Kad sam odgovorio “ne”, pitala me “zašto ne”. Bio mi je to poticaj da počnem razmišljati o tome i došao sam do toga da smatram da mi zračni jastuk doista može pomoći."

Na kraju je čini se loptica prebačena u ruke u čelnika FIS-a koji moraju uskoro donijeti odluku o obaveznom korištenju zračnih jastuka. Jer ovo postaje preopasno.

Kopirati
Drag cursor here to close