Red Bull uzeo i konstruktorski naslov

Sjajana utrka u Texasu, slavlje Verstappena

Max nije morao forsirati, ali isto tako nije želio odustati. I u svom stilu je šest krugova prije kraja prošao Hamiltona. Utrka je u tom trenutku bila praktički odlučena.
Sport / Ostali sportovi | 24. 10. 2022. u 00:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjajna utrka u Texasu. Iako lišena borbe za naslov prvaka, VN Amerike je ponudila dosta uzbuđenja i svakako je možemo staviti u skupinu  pet najboljih ove sezone.

Već na početku uzbuđenja. Sve ono dobro što je napravio Carlos Sainz u kvalifikacijama nestalo je prvom krugu. Verstappen je odlično krenuo, a onda ga je zakačio George Russell. Zbog oštećenja na bolidu, Sainz se više nije vraćao iz boksa. To što je Russell kažnjen pet sekundi, bila je slaba utjeha Španjolcu.

Verstappen je poveo utrku ispred Lewisa Hamiltona, dok su svojih pet minuta iskoristili vozači Aston Martina. Stroll je došao na treće, Vettel se pomakao s desetog na peto mjesto. Manji kontakt je na početku utrke imao Perez s Bottasom, pa je stradalo prednje krilo.

U prvih deset krugova Verstappen je izgradio prednost od tri i pol sekunde u odnosu na Hamiltona. Pritom se Nizozemac dosta žalio na jaki vjetar, koji je otežavao kontrolu bolida. Perez je u tom periodu prošao Albona, Gaslyja i Norrisa.

Safety car izlazi na stazi u 19-tom krugu, krivac je Bottas. Kada se SC povukao, Alonso je krenuo proći Strolla koji se baš u tom trenutku pomakao. Španjolac se zabio pri velikoj brzini, njegov bolid se podigao u zrak i pravo je čudo kako do veće nesreće nije došlo na stazi u tom trenutku.

Utrka se nastavlja u 25. krugu s poretkom: Verstappen, Hamilton, Perez, Leclerc, Russell, Vettel, Gasly, Tsunoda, Norris, Schumacher.
Dvadeset krugova prije kraja, Verstappen je vodio ispred Hamiltona koji je kasnio manje od dvije sekunde, a onda će se kroz boksove stvari preokrenuti.

U Mercedesu su prvi povukli potez i pozvali Hamiltona na promjenu guma, a Red Bull je morao odgovoriti krug kasnije. Max je zapeo sa svojim mehaničarima pa je morao prvo u lov na Leclerca, pa tek onda na Hamiltona.Vettel je kroz boksove u jednom trenutku čak bio i vodeći, vozio je jako dobro, ali su onda sav njegov trud uništili mehaničari prilikom ulaska u boks.

U tom trenutku je Vettel pao u poretku ali se nije predavao baš kao i Alonso. Situacija među osvajačima bodova sasvim se okrenula pa je Magnussen u tim trenucima bio šesti, ispred Alonsa, Ocona, Albona i Norrisa. McLarenov vozač radio je dobar posao, probijao se u toj fazi utrke, a ubrzo je prestigao Albona i Ocona. U završnicu utrke, deset krugova prije kraja, Hamilton ulazi kao vodeći u poretku dvije i pol sekunde ispred Verstappena, Leclerc je treći, Perez četvrti. Max nije morao forsirati, ali isto tako nije želio odustati. I u svom stilu je šest krugova prije kraja prošao Hamiltona.

Utrka je u tom trenutku bila praktički odlučena. Leclerc je ostao treći, Perez Russell peti, a takvim raspletom Red Bull Racing osvaja i konstruktorski naslov za 2022. Alonso je na kraju izgubio bitku za šesto mjesto od Norrisa, Vettel je na kraju osmi, Magnussen deveti, dok je jedan bod dohvatio Tsunoda. Nizozemac je ovim slavljem ostvario 13. pobjedu ove sezone čime je izjednačio Schumacherov rekord iz 2004. i Vettelov iz 2013., a Red Bull je ostvario osmu uzastopnu pobjedu i 15. ove sezone što im je uvjerljivo najbolji rezultat u povijesti.

Kopirati
Drag cursor here to close