Eliminirali Švedsku

Senzacija se zove Latvija

Krajnje neočekivano, u polufinalu će igrati Njemačka protiv SAD i Kanada kontra Latvije. Latvije koja je kao jedan od domaćina ovog prvenstva kreirala ogromno iznenađenje, eliminiravši Švedsku.
Sport / Ostali sportovi | 25. 05. 2023. u 23:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Završnica ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva će suprotno svim očekivanjima proći bez selekcija Švedske, Finske, Češke, Švicarske koja je igrala vrlo dobro u prvom krugu.

Krajnje neočekivano, u polufinalu će igrati Njemačka protiv SAD i Kanada kontra Latvije. Latvije koja je kao jedan od domaćina ovog prvenstva kreirala ogromno iznenađenje, eliminiravši Švedsku. Za svoje prvo, povijesno polufinale. Junak utakmice je bio Arturs Silovs koji je u susretu četvrtfinala imao 40 obrana. Silovs je golman Vancouver Canucksa.

Njegovi suigrači su bili većim dijelom utakmice u podređenom položaju, uspjeli su uputiti svega 15 udaraca na gol protivnika, ali su uspjeli postići tri gola. Strijelci su bili Locmelis, Indrasis i Jaks dok je jedini gol za Švedsku postigao Timothy Liljegren.

"Bilo je nevjerojatno. Pred svojim navijačima, sa sjajnom skupinom igrača. Ovo je jedna od najboljij stvari koje su mi se dogodile u životu. Bilo je nekoliko trenutaka tijekom utakmice u kojima su nas pritiskali, ali smo se borili. Ova skupina momaka, uvijek se borimo, nikada ne znamo što će se dogoditi, ali znamo da ćemo dati 100 posto", rekao je Karlis Cukste.

Pred Latvijcima je put u Tampere, gdje će ih u subotu u polufinalu čekati najtrofejnija reprezentacija na svjetskim prvenstvima, momčad Kanade koja je u Nokia Areni svladala Finsku s 4-1 i uzvratila za prošlogodišnji poraz u finalu SP-a. Dvije reprezentacije koje su se na posljednja tri izdanja svjetskog prvenstva borile za zlato, morale su se sastati već u četvrtfinalu, jer su Finci osvojili treće mjesto u svojoj grupi, a Kanađani porazom od Švicaraca završili kao drugi u svojoj skupini.

U Tampereu Fincima nije pomogla podrška domaćih navijača, jer su Kanađani bili konkretniji u izglednim situacijama pred finskim golom. Jack Quinn (8) je bio strijelac u prvoj trećini, a Samuel Blais (31) u drugoj za 2:0. Michael Carcone (43) je povećao prednost na 3-0 već na početku trećeg dijela utakmice. Fincima je nekakvu nadu u preokret donio Teemu Hartikainen (57), ali ni minutu poslije kanadski kapetan Tyler Toffoli (58) pogodio je nebranjenu mrežu za konačnih 4:1.

Kanađani su se tako osmi put zaredom plasirali u polufinale na svjetskim prvenstvima te će u subotu (13.20 sati) protiv Latvije tražiti put prema svom sedmom finalu na posljednjih osam smotri najboljih hokejaških reprezentacija.

U drugom subotnjem polufinalu (17.20 sati) Njemačka će pokušati iznenaditi reprezentaciju SAD-a i tako doći do svog prvog finala u povijesti. Iako imaju u svojoj kolekciji dva zlata i devet srebrnih odličja, ni američki hokejaši nikada nisu igrali u finalu otkako je uveden nokaut sustav (1992.).

Amerikanci su u Tampereu postigli po jedan pogodak u svakoj trećini, a njihov vratar Casey DeSmith obranio je svih 15 udaraca koje su uputili češki hokejaši, što je bila pobjednička formula za plasman u polufinale. Matt Coronato (13), Nick Perbix (29) i Cutter Gauthier (50) bili su strijelci za američku reprezentaciju.

I dok je pobjeda Amerikanaca bila donekle očekivana, s obzirom na prikazano u grupnoj fazi natjecanja, u Rigi se dogodilo iznenađenje, a priredila ga je Njemačka koja je s 3-1 svladala favorizirane Švicarce, pobjednike B grupe.

Njemačka je tek u zadnjem kolu osigurala plasman u četvrtfinale, a Švicarci su vrlo uvjerljivo osvojili prvo mjesto u prvom dijelu natjecanja. No, protiv njemačke obrane su se pokazali u izrazito neefikasnom izdanju. Nijemce je u vodstvo doveo Maximilian Kastner u 7. minuti. Jonas Siegenthaler je izjednačio nakon 47 sekundi igre u drugoj trećini i malo tko je mogao očekivati da će to biti jedini pogodak Švicarske i posljednji na ovom natjecanju. S dva pogotka u razmaku od 36 sekundi pred kraj druge trećine, John Peterka (38) i Nico Sturm (39) odveli su Njemačku u polufinale.

 

Kopirati
Drag cursor here to close