Oproštajni skok

Posljednji skokovi Lorensa Liste

Ovo će biti njegovo 20. sudjelovanje u natjecanju na skokovima sa Starog mosta, a ukoliko pobjedi to će biti njegova 13. pobjeda, nakon koje prestaje s natjecanjem na tradicionalnim mostarskim skokovima.
Sport / Ostali sportovi | 23. 07. 2019. u 08:33 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Lorens Listo, dvanaesterostruki prvak u skokovima s mostarskog Starog mosta, natjecat će se i ove godine na 453. skokovima sa Starog mosta koji će biti održani 28. srpnja.

Kako je u razgovoru za Fenu kazao Listo, ovo će biti njegovo 20. sudjelovanje u natjecanju na skokovima sa Starog mosta, a ukoliko pobjedi to će biti njegova 13. pobjeda, nakon koje prestaje s natjecanjem na tradicionalnim mostarskim skokovima.

Foto: Bljesak.info / Lorens Listo

''Ne znam hoće li biti 13. pobjeda ali dat ću sve od sebe da izvedem dva što bolja skoka, a na žiriju je da odluči je li to najbolja mostarska lasta. Ja se nadam da je to 13-ta pobjeda, jer bi to značilo prestanak mog aktivnog natjecanja'', kazao je Listo.

Naglasio je da se za natjecanje sprema tijekom cijele godine. "Zimi idem u teretanu, radim kardio treninge, a s dolaskom lijepog vremena od 15. svibnja do 1. lipnja krećem s pripremama odnosno skačem. Prvo skačem sa manjih visina 10-12 metara, pa 15 metara, a vježbam i sa Starog mosta da se spremim za tradicionalne skokove'', kazao je Listo.

Dodao je da pet do sedam dana prije samih skokova ne skače jer se tada odmara kako bi mogao izvesti dva bolja skoka. Kako skokovi sa Starog mosta mogu biti vrlo opasni, Listo kaže da je tijekom 20-godišnje natjecateljske karijere imao dosta ozljeda.

"Ozljeda je bilo dosta, polomio sam tri rebra, povrijedio pršljen, ključnu kost, a ozljedu glave kad mi natekne oko ili kad mi pomodre prsa to i ne smatram značajnijom ozljedom. To je ljubav, to je jače od bilo kakve ozljede. Mi ne skačemo ni za nagradu ni za novac. Prvenstveno, ja skačem za prvo mjesto i to je meni život zadnjih 20 godina", istaknuo je Listo.

Govoreći o planovima za budućnost, kazao je da mu je želja nakon prestanka karijere aktivnog natjecanja, pomagati mlade naraštaje kako bi stasali u vrhunske skakače.  ''Ako nešto ne poduzmemo, neke drastične mjere, doći će do gašenja mostarske laste jer nemamo puno skakača. To je kriv odnos vlasti i političara prema skakačima i klubu skakača u Mostaru'', upozorava.

U planu ima otvaranje škole skokova za djecu, koja bi radila tijekom cijele godine. Tijekom zime trenirali bi u zatvorenom bazenu, a kada bi bilo lijepo vrijeme išli bi kod mosta na skakaonicu. Škola bi bila na profesionalnoj razini, a u radu s djecom bi sudjelovali bi i profesori, dolazili bi i skakači, tako da bi mogli stvoriti vrhunske skakače koji će ići na natjecanja'', kazao je Listo.

Foto: Bljesak.info / Lorens Listo

Pozvao je građane iz cijele BiH da u nedjelju, 28. srpnja dođu u Mostar i prisustvuju tradicionalnim skokovima sa Starog mosta.

''Svi koji dođu imat će što vidjeti. Bit će dosta skokova, hrabrih mladih ljudi koji skaču, a taj dan će biti i otvorenje Zip-linea pa se mogu spustiti oni koji žele osjetiti dozu adrenalina. Tko ne smije skočiti sa Starog mosta može probati zip-line. Leti se ali je sigurno'', naglašava Listo.

Točan broj sudionika na skokovima u Mostaru još se ne zna jer prijave za skakače traju do nedjelje do 12 sati. ''Skakači dolaze s područja bivše Jugoslavije i više ih ima iz regije nego iz BiH. Dolaze iz Srbije, Crne Gore, Slovenije. Uvijek bude 30 do 35 skakača na glavu i oko 25 na noge'', kazao je Feni Listo, popularna "mostarska lasta".

Tradicionalni skokovi sa Starog mosta u Mostaru bit će održani 28. srpnja s početkom u 16 sati.

Kopirati
Drag cursor here to close