Christian Coleman potvrdio svoju dominaciju

Pezer deveti, Crouser zlatni

Christian Coleman je potvrdio status velikog favorita u finalnoj utrci na 60 metara kod atletičara. Čovjek koji je trčao najbrže vrijeme u dvorani u ovoj disciplini još 2018. godine je ovaj put slavio u brzoj utrci s vremenom 6.41,
Sport / Ostali sportovi | 02. 03. 2024. u 00:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mesud Pezer je osvojio deveto mjesto na Svjetskom dvoranskom prvenstvu u atletici. Pezer je svoj najduži hitac ostvario u 2. seriji, dok je u prvoj seriji bacio samo 19.78 metara, dok je u trećoj seriji, u kojoj je prestupilo šest od 16 takmičara, među tih šest bio i on. U prvoj je seriji prestupilo njih čak sedam.

Pezer je, tako, takmičenje okončao nakon tri serije, a dodatne tri prilike dobilo je osam prvoplasiranih. Ispred njega na 8. mjestu nakon tri serije te kao posljednji koji je nastavio borbu za medalju, bio je europski prvak, Hrvat Filip Mihaljević, koji je u drugoj seriji bacio 20.73 metra. Zanimljivo je da je Jamajčanin Rajindra Campbell prestupio u sve tri prve serije.

Borbu za medalje nastavili su vodeći nakon tri serije, Amerikanac Rayan Crouser, koji je nakon prve tri serije imao dužinu od 22,36 metara, zatim Novozelanđanin Tom Walsh, koji je ostvario dužinu od 22.07 metara, Talijani Leonardo Fabri s 21.96 i Zane Weir s 21.31 metara, Nigerijac Chuwuekbuka Corrnnell Enekwechi s 21.21, Novozelanđanin Jacko Gill s 21.18 m te Brazilac Darlan Romani s 21.11 metara.

Poredak trojice prvoplasiranih nije se mijenjao, ali je Crouser u četvrtoj seriji bacio 22.51, u petoj seriji i 22.77 što je novi rekord svjetskih prvenstava te u šestoj 22.69 metara, čime je pokazao da je zasluženo na prvom mjestu te da je zlatna medalja njegova. Srebro je osvojio Walsh s 22.07, a bronzu Fabri s 21.96 metara.

Prvog dana takmičenja u Glasgowu na rasporedu je bilo finale skoka u vis kod atletičarki. Svjetska prvakinja je postala Nicola Olyslagers iz Australije s preskočenih 1.99. Ona je rušila letvicu jednom na 1.97, nakon toga je potrošila dva pokušaja na 1.99.

U trećem pokušaju je uspjela. Australka u karijeri ima srebro sa Olimpijskih igara, broncu sa SP u Budimpešti. Na Olimpijskim igrama je preskočila 2.02 što je azijski rekord, u Glasgowu je tri puta pokušala nije išlo.

Srebrna je bila Yaroslava Mahuchikh koja je zapela na 1.97, dok je brončana Lia Apostolovski iz Slovenije s preskočenih 1.95. Lia je kćerka nekadašnjeg skakača u vis, Saše Apostolovskog. Kćerka Dragutina Topića, Angelina je završila na petom mjestu.

Christian Coleman je potvrdio status velikog favorita u finalnoj utrci na 60 metara kod atletičara. Čovjek koji je trčao najbrže vrijeme u dvorani u ovoj disciplini još 2018. godine je ovaj put slavio u brzoj utrci s vremenom 6.41, ispred Noaha Lylesa (6.44), dok je treći kroz cilj prošao Ackeem Blake s Jamajke 6.46.

Kopirati
Drag cursor here to close