Revolucija

Skok u dalj će doživjeti veliku promjenu

Skok u dalje je jedna od onih atletskih disciplina u kojoj već poprilično dugo su na sceni postavljeni svjetski rekordi.
Sport / Ostali sportovi | 20. 02. 2024. u 10:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vrhovno tijelo svjetske atletike (World Athletics) namjerava uvesti pravu revolucionarnu promjenu u disciplini skok u dalj. Prema najavama, u planu je ukidanje daske za odraz! Umjesto daske, atletičarke i atletičari bi imali ispred sebe polje koje bi bilo mnogo šire.

Tako se želi broj nevažećih skokova svesti na najmanju moguću mjeru, jer bi vjerojatnost prijestupa bila gotovo nikakva. Tako bi se izbjegla  situacija s nedavnog Svjetskog prvenstva na kojem je čak trećina skokova bila nevažeća zbog prijestupa.

Ideja je tu mogućnost isprobati već ove godine na nekim manjim natjecanjima, a od 2026. će biti češća i na najvećima. Ostaje pitanje kako će na ovakvu odluku reagirati atletičari i atletičarke. Skok u dalje je jedna od onih atletskih disciplina u kojoj već poprilično dugo su na sceni postavljeni svjetski rekordi.

Kod atletičara je to onaj Mikea Powella (8.95 m) iz 1991. godine sa Svjetskog prvenstva u Tokyu, kada je u sada već legendarnom obračunu savladao Carla Lewisa, dok je kod atletičarki rekord još stariji. Galina Chistyakova ga je postavila 1988. godine (7.52 m)

Kopirati
Drag cursor here to close