Nakon šest godina

Petorica hokejaša osvajača zlatnih medalja optužena za seksualno zlostavljanje

Pored toga, hokejaški savez se suočio s još jednim problemom. Mediji su otkrili kako je Hockey Canada imala tzv. rezervni fond, koji se punio članarinama, koji je dijelom korišten za rješavanje slučajeva seksualnog zlostavljanja.
Sport / Ostali sportovi | 25. 01. 2024. u 11:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prije šest godina su juniori hokejaške reprezentacije Kanade osvojili naslov svjetskog prvaka. U finalu su savladali Švedsku 3:1, turnir se igrao u Buffalu. Šest godina poslije u javnost je procurila informacija o tome kako su petorica igrača iz te ekipe optužena za seksualno zlostavljanje. Trenutačno četvorica igraju u NHL-u, jedan je u Švicarskoj.

Kanadske novine Globe and Mail izvijestile da se navodni napad dogodio u hotelskoj sobi u Londonu (Ontario) u lipnju 2018. nakon prikupljanja sredstava za Hockey Canada Foundation.

Prvi put se vijest vezana za ovaj događaj pojavila u svibnju 2022. godine nakon što je TV kuća TSN objavila kako se jedna ženska osoba u sudskim dokumentima nagodila za oko 3.55 milijuna dolara tužbe koju je podnijela protiv Hockey Canada i drugih optuženika, uključujući osam neimenovanih igrača.

Kanadske novine Globe and Mail izvijestile su u srijedu da su petorica muškaraca povezana s navodnim seksualnim napadom koji se dogodio u lipnju 2018. te da im je naređeno da se predaju policiji u Londonu u kanadskoj saveznoj državi Ontario.

Ono što je poznato u ovom trenutku jeste da su dvije istrage pokrenute te 2018. godine. Jedna od strane londonske policije i druga od strane advokatske kompanije Henein Hutchison, od koje je hokejaški savez Kanade (Hockey Canada) tražio nezavisnu istragu koja je pokrenuta dan nakon što se incident navodno dogodio. Oba su zatvorena mjesecima kasnije bez optužbi ili sankcija protiv bilo kojeg od igrača za koje se tvrdilo da su bili umiješani. Međutim, nakon što su optužbe postale javne u svibnju 2022. godine, obje istrage su ponovo otvorene. Londonska policija objavila je kako će početkom sljedećeg mjeseca održati konferenciju za novinare na kojoj će izvijestiti o istrazi.

"Razumijemo da postoji značajan javni interes u vezi s istragom seksualnog napada koja datira iz 2018. godine. Iako trenutačno ne možemo dati ažurirane informacije, očekujemo da ćemo održati konferenciju za novinare u ponedjeljak, 5. veljače 2024. kako bi podijelili daljnje pojedinosti."

Iako se u javnosti ne izlazi s imenima, međutim pojedini novinari i poznavatelji prilika u hokeju na ledu su pronašli nekolicinu igrača koji nisu bili aktivni u svojim klubovima posljednjih dana a za koje se sumnja da su pod optužbom. Navodno su to Michael McLeod i Cal Foote iz New Jersey Devilsa, Carter Hart iz Philadelphia Flyersa, Dillon Dube iz Calgary Flamesa i bivši igrač Ottawa Senatorsa Alex Formenton, koji sada igra u Švicarskoj. Ovi pomenuti igrači bi trebali biti suspendirani do okončanja procesa.

Pored toga, hokejaški savez se suočio s još jednim problemom. Mediji su otkrili kako je Hockey Canada imala tzv. rezervni fond, koji se punio članarinama, koji je dijelom korišten za rješavanje slučajeva seksualnog zlostavljanja. Hockey Canada saopćio je da se fond više neće koristiti u tu svrhu. Najveći sponzori, uključujući Nike, Tim Hortons, Canadian Tire, Scotiabank i Esso, povukli su svoja sponzorstva, zahtijevajući promjenu u najvišim rangovima organizacije. Nakon višemjesečnog pritiska, cijeli upravni odbor i rukovodeći tim podnijeli su ostavke.

Kopirati
Drag cursor here to close