Legendarna tenisačica otvoreno

Pam Shriver: Bila sam u vezi sa svojim trenerom godinama

"Da, on i ja bili smo upleteni u dugu i neprimjerenu aferu. Da, varao je svoju ženu. Ali u njemu je bilo mnogo toga što je bilo iskreno i autentično", kaže Pam
Sport / Ostali sportovi | 22. 04. 2024. u 14:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pam Shriver je nekada bila među najboljim tenisačicama svijeta. Igrala je finale US Opena u singlu još tamo 1978. godine, ukupno je osvojila 21 turnir. Kasnije je puno veće rezultate ostvarila u konkurenciji parova.

Sjajna karijera, posebno u parovima 

Stigla je do brojke od 112 naslova i jedna je od šest igračica u Open eri koje su osvojile više od 100 naslova u karijeri. Igrajući s Martinom Navratilovom, Pam je osvojila sedam puta Australian Open, pet puta su slavile u Wimbledonu, po četiri puta na Roland Garrosu i US Openu. Martina i Pam su uspjele 1984. godine uzet sva četiri Grand Slam naslova.

Pam je bila u braku su glumcem Georgeom Lazenbyjem, ali je u jednom interviewu priznala koje tijekom karijere bila u tajnoj vezi sa svojim tadašnjim trenerom Donom Candyjem. Priča je počela kad je tenisačica imala svega devet godina i on ju je počeo trenirati, a kada je napunila 17 kazala mu je da je zaljubljena u njega.

"Sve je počelo kada sam dobila poklon bon za sate tenisa, gdje je moja mama igrala rekreativno tenis. Tamo sam upoznala Dona. Sjećam se da je Don bio vrlo duhovit - s vremena na vrijeme smiješan - s tipičnim australskim smislom za humor. Ozbiljnije sa počela surađivati s Donom dok sam imala nekih deset, jedanaest godina. Sjećam se kad je on otišao kod svoje supruge u Australiju, ja sam kući pod tušem plakala. Ulazila sam u pubertet, bila sam zaljubljena. S nekih 15 i pol godina, Don je postao moj trener ali i pratilac na skoro svakom meču. Roditelji nisu putovali toliko često", prisjetila se Pam.

Nije mogla sakriti 

Nakon finala US Opena 1978.godine, Pam je upala u krizu. Pet mjeseci je bila bez pobjede. Nakon jednog poraza našli su se zajedno u automobilu.

"Don mi je pričao o stvarima, uobičajenim između trenera i igračice. Ja sam počela plakati. Rekla sam: "Zaljubljena sam u tebe". Da, on i ja bili smo upleteni u dugu i neprimjerenu aferu. Da, varao je svoju ženu. Ali u njemu je bilo mnogo toga što je bilo iskreno i autentično. U nekom drugom svijetu, on bi pronašao način da stvari budu profesionalne. Tek nakon terapije počela sam se osjećati malo manje odgovornom", ispričala je Pam.

Traumatično iskustvo

"Veza s Donom za mene je bila traumatično iskustvo. Posljedice su trajale daleko duže od vremena koje smo proveli zajedno. Naša je afera oblikovala cijelo moje iskustvo romantičnog života. Sputavalo je moju sposobnost uspostavljanja normalnih odnosa i postavljanja određenih obrazaca koji bi se ponavljali: moja stalna privlačnost prema starijim muškarcima i moje poteškoće u razumijevanju kako održati zdrave granice. Granice smo prešli, bila sam mlada, nisam znala kako tražiti pomoć. Nisam razumjela u što se upuštam".

Na kraju je morala ostaviti Dona

"Veza je počela postajati fizička, intimna. Zapravo nismo imali odnos do moje 20. godine, dvije i pol godine nakon našeg razgovora u unajmljenom autu u Minneapolisu. Ali dijelili smo sobe. Radili smo praktički sve ostalo što dvoje ljudi koji se međusobno privlače mogu učiniti. Don me nikada nije seksualno zlostavljao, ali rekla bih da je bilo emocionalnog zlostavljanja. Za mene je bilo najgore kada bi njegova supruga dolazila na turnire. Mi smo tada morali mijenjati način života. Ja sam bila bijesna".

Pam je dugo vremena krila svoju vezu, nije se mogla nikome obratiti. Tek je uspjela "provaliti" Virginia Wade. S vremenom je to bila javna tajna. Na kraju je odlučila uzeti odmor i tamo 1984. godine prekinuti suradnju s svojim trenerom.

"Sljedeće četiri sezone, nakon što sam prekinula s Donom, bile su najbolje u mojoj karijeri", reći će Pam na kraju.

Kopirati
Drag cursor here to close