Politika i sport

Baltičke zemlje za isključenje Rusa i Bjelorusa s Olimpijskih igara, Austrija protiv

Ministri Litve, Estonije, Latvije i Poljske su objavili zajedničku izjavu kojom traže isključenje ruskih i bjeloruskih sportaša.
Sport / Ostali sportovi | 02. 02. 2023. u 14:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Baltičke zemlje i Poljska pozivaju međunarodna sportska tijela da zabrane ruskim i bjeloruskim sportašima sudjelovanje na Olimpijskim igrama i drugim sportskim natjecanjima dok god traje rat u Ukrajini, izjavila je u četvrtak litvanska ministrica obrazovanja, znanosti i sporta Jurgita Siugzdiniene.

"Ministri Litve, Estonije, Latvije i Poljske su objavili zajedničku izjavu kojom traže isključenje ruskih i bjeloruskih sportaša", kazala je Siugzdiniene, prenosi Hina.

Međutim, s druge strane glavni tajnik Austrijskog olimpijskog odbora (ÖOC) Peter Mennel se kao i predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOK) Thomas Bach založio za sudjelovanje ruskih i bjeloruskih sportaša na Ljetnim olimpijskim igrama u Parizu 2024.

"Mišljenje Međunarodnog olimpijskog odbora je da nijedan sportaš ne smije biti spriječen da sudjeluje u natjecanjima samo zbog svoje putovnice. Mi u Austrijskom olimpijskom odboru slažemo se s tom ocjenom", objasnio je Mennel.

Istovremeno, Mennel se zalagao za oštru osudu bilo kakvog izražavanja podrške ruskom ratu. "Svatko tko aktivno podupire rat neće smjeti sudjelovati", nadovezao se Mennel.

Tri baltičke države i Poljska, članice NATO-a i EU, koje graniče s Rusijom i Bjelorusijom pružaju jaku potporu Ukrajini i među prvima su počele slati oružje i druge oblike pomoći.

Kopirati
Drag cursor here to close