Lokmić propustio priliku

Odermatt opravdao očekivanja, Kranjec poput Franka

Odermatt je postao peti Švicarac sa zlatnom olimpijskom medaljom u veleslalomu, a Žan Kranjec je izjednačio najbolji olimpijski rezultat slovenskih skijaša, koji je 1984. ostvario Jure Franko, također u veleslalomu, na ZOI u Sarajevu.
Sport / Ostali sportovi | 13. 02. 2022. u 10:58 Feđa Ibrulj

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najbolji veleslalomaš svijeta u ovom trenutku, Švicarac Marco Odermatt je opravdao očekivanja u današnjem olimpijskom veleslalomu. Osvojio je zlatnu medalju svoju prvu u karijeri ispred odličnog Slovenca Žana Kranjeca koji je napravio odličan posao u drugoj vožnji, dok je na trećem mjestu završio Francuz Mathieu Faivre, aktualni svjetski prvak.

Za razliku od prethodnih skijaških takmičenja, ovaj veleslalom skijaša je vožen u dosta teškim uvjetima, s obzirom da je na ledenu stazu došla velika količina novog snijega. U takvim uvjetima Odermatt je najbolji reagirao, njegovih 1:02.93 iz prve vožnje je bilo nedostižno za sve ostale skijaše koji su došli nakon njega, a on je imao startni broj četiri.

Najbliži Odermattu je bio pomalo iznenađujuće Stefan Brennsteiner, Austrijanac s premalo iskustva. Brennsteiner je ostao blizu, na samo četiri stotinke zaostatka. Mathieu Faivre je bio sljedeći u poretku također sporiji četiri stotinke, ali u odnosu na Austrijanca. Među prvh pet su se našli Henrik Kristoffersen, Thibaut Favrot, Luca De Aliprandini, skijaši čiji zaostatak je bio sasvim pristojan ispod 50 stotinki. Kranjec je bio osmi sa 78 stotinki slabijim vremenom.

Start druge vožnje pomaknut je na 15 sati po lokalnom vremenu, zbog jakog, gustog snijega koji je padao, čak se i staza morala ponovo pripremati. U takvoj situaciji je bilo sve otvoreno. U vodstvu su bili Popov, Zampa, Ford, Haaser, pa i Filip Zubčić koji je tri desetinke brži od Haasera.

Poredak na vrhu se mijenjao i u nastavku, pa su tu i skijaš iz Andore Joan Verdu, Francuz Pinturault i River Radamus iz SAD-a. Konačni rasplet je krenuo od Kranjeca koji je sjajan na stazi, Radamusa ostavlja na stazi skoro sekundu i pol iza sebe.

Već po njegovom vremenu se vidjelo da bi Kranjec mogao nešto napraviti. Feler i De Aliprandini otpadaju, Favrot, Kristoffersen su sporiji baš kao i Mathieu Faivre. Ostalo je samo pitanje što će uraditi neiskusni Brennsteiner i veliki favorit Odermatt. Prvi nije izdržao, drugi je potvrdio svoj status. Odermatt je zlatni s 19 stotinki prednosti ispred Kranjeca, dok je Faivre treći. Za razliku od prve utrke sada su zaostatci bili daleko veći u odnosu na pobjednika.

Odermatt je postao peti Švicarac sa zlatnom olimpijskom medaljom u veleslalomu, a Žan Kranjec je izjednačio najbolji olimpijski rezultat slovenskih skijaša, koji je 1984. ostvario Jure Franko, također u veleslalomu, na ZOI u Sarajevu.

Filip Zupčić je završio kao deseti što je treći najbolji veleslalomski rezultat hrvatskih skijaša na olimpijskim igrama, a uspješniji je bio samo Ivica Kostelić koji je na ZOI 2010. u Vancouveru bio sedmi, a na ZOI 2002. u Salt Lake Cityju deveti.

Emir Lokmić je u prvom veleslalomu bio gledajući rezultat vrlo dobar s obzirom da je imao visok starti broj. Krenuo je kao 55. pa je završio među prvih trideset s 5.07 zaostatka na 29. mjestu. Ipak Emir se na kraju našao u skupini sedam skijaša koji nisu završili drugu vožnju.

Kopirati
Drag cursor here to close